Την κυβέρνηση και το κόμμα ετοιμοπόλεμους στην πρώτη γραμμή για τις πολιτικές μάχες των επόμενων μηνών σε δύσκολα μέτωπα, όπως ενδεικτικά οι αλλαγές για τον κόσμο της εργασίας, καθώς και στενότερους διαύλους με την κοινωνία για «λύσεις στα προβλήματα» – κατά την πρωθυπουργική οδηγία – θέλει το Μαξίμου υπό την πίεση πλέον και του χρόνου που φέρνει όλο και πιο κοντά το στοίχημα της (ευρύτερης) επανεκκίνησης μετά την πανδημία. Είναι το ίδιο που πυροδοτεί έντονες συζητήσεις στο νεοδημοκρατικό σύστημα και ευρύτερα στο πολιτικό πεδίο για τις πρωθυπουργικές ενέργειες που θα αποτυπώσουν την επιστροφή στη νέα κανονικότητα.
Οι εκτιμήσεις ορισμένων γαλάζιων εκτείνονται από τις πρόωρες εκλογές, παρά τις διαδοχικές και κατηγορηματικές διαψεύσεις του Πρωθυπουργού, μέχρι το ενδεχόμενο σαρωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό επιτελείο. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αφενός κινείται με στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας (και με δίλημμα – και προσωποκεντρικό όπως το έχει καθορίσει – σύγκρισης της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και τετραετίας Τσίπρα) και αφετέρου διατηρεί πράγματι τον… αστερίσκο για διορθωτικές παρεμβάσεις. «Δεν διστάζει να τις κάνει, όπου και όποτε χρειαστεί» διαμηνύουν συνεργάτες του. Αυτός ο ορίζοντας δείχνει σε κάθε περίπτωση να έχει αφετηρία, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από το καλοκαίρι και μετά, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική του Μητσοτάκη τόσο για τον «εξαμηνιαίο απολογισμό» όσο και για την αποφυγή βιαστικών κινήσεων εν ώρα κρίσεων.
Οι κινήσεις του πάντως το τελευταίο διάστημα και τα ευθεία ή έμμεσα μηνύματα προς υπουργούς και βουλευτές του μαρτυρούν σε κάθε περίπτωση την πίεση της κυβέρνησης να χτίσει πειστικά το αφήγημα της μετα-Covid εποχής και δείχνουν ότι ο ίδιος ρίχνει το βάρος για το επιδιωκόμενο restart σε τρία σημεία: στις μεγάλες αλλαγές (μεταρρυθμίσεις και καθημερινότητα), στην ανάδειξη των διαφορών της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση σε επίπεδο ιδεολογίας και πρακτικών σε κρίσιμους τομείς και στα νέα ανοίγματα προς τους πολίτες – ανάμεσά τους και οι πιο «δύσκολες» για τη ΝΔ κατηγορίες, όπως οι νέοι.
Είναι ακριβώς αυτοί οι στόχοι του Μαξίμου που φέρνουν όχι άδικα στο προσκήνιο το ερώτημα εάν και πότε η πολυπόθητη επόμενη μέρα θα σηματοδοτηθεί με αλλαγές σε ρόλους, τακτικές και πρόσωπα. Το σίγουρο είναι ότι δίπλα στην κεντρική ατζέντα διακυβέρνησης παραμένει το… πρωθυπουργικό μπλοκάκι και δεν ανοίγει μόνο στις κλειστές – μηνιαίες πια – συνεδριάσεις με υπουργούς και βουλευτές για καταγραφή αιτημάτων και παραπόνων, όπως έγινε εντός της εβδομάδας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν με νόημα ότι ο ίδιος έχει εικόνα για τις κυβερνητικές αρρυθμίες και για τη στάση των στελεχών του στις στιγμές των κρίσεων.
Σημαία λογικής και «καθαρές κουβέντες»
Κυρίαρχο ζητούμενο για το Μαξίμου είναι η γρήγορη αναστροφή του κλίματος πίεσης, αβεβαιότητας και αγωνίας στην κοινωνία (συναισθήματα που αναδεικνύονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις), εξού και ενδοκυβερνητικά εντείνονται τα μηνύματα για πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις και μεγαλύτερη προσοχή στις… υπερβολές. Ο Μητσοτάκης υψώνει προς τα στελέχη του τις σημαίες λογικής, αυτοσυγκράτησης και ζητά «καθαρές κουβέντες» προς τους πολίτες, όπως ήταν η αποστροφή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα όταν αναφέρθηκε στο επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο. Στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκαν άλλωστε και τα θολά μηνύματα που κατά διαστήματα εκπέμπει η κυβέρνηση προκαλώντας δυσφορία στον στενό πυρήνα του Μαξίμου. Είναι γεγονός ότι σε μία κρίσιμη περίοδο «εύθραυστης» – κατά το Μαξίμου – ισορροπίας, υπουργοί και βουλευτές εξακολουθούν να διατηρούν το πρόβλημα της πολυφωνίας. Και επειδή στο παρασκήνιο παραμένουν, έστω ως ψίθυροι, οι αγωνίες γαλάζιων για τυχόν αναμόρφωση του κυβερνητικού επιτελείου, παρατηρούνται (και από το πρωθυπουργικό επιτελείο) προσπάθειες είτε υπερπροβολής στελεχών είτε απροθυμίας τους να βγαίνουν μπροστά στα «καυτά» μέτωπα. Λένε πολλά για τις προσωπικές διαπιστώσεις του Πρωθυπουργού οι αυστηροί τόνοι του – ως προειδοποιητικές βολές – προς το εσωτερικό της κυβέρνησής του.
Βαρόμετρο το καλοκαίρι
Ως βαρόμετρο εξελίξεων λειτουργεί το καλοκαίρι, αφού στο πρωθυπουργικό επιτελείο αγωνιούν να πιάσουν τους στόχους του Μαΐου (ομαλό άνοιγμα τουρισμού, οριστική άρση περιορισμών, ταχύτητες στους εμβολιασμούς κ.λπ.) με τη φιλοδοξία η αλλαγή σελίδας να γίνει ορατή γρήγορα στους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκονται παράλληλες παρεμβάσεις – για την ασφάλεια και την καθημερινότητα, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στήριξη της προεκλογικής ατζέντας για την οικονομία και τις επενδύσεις, αστικές αναπλάσεις κ.ο.κ. – ενόψει και των πρώτων εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα απαιτήσει κυβερνητικά αντανακλαστικά και καλό συντονισμό διαφορετικών προσώπων. Είναι προφανές ότι το Μαξίμου επενδύει πολλά στο ισχυρό «χαρτί» του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης ώστε να στηρίξει συνολικά το μεταρρυθμιστικό αφήγημά της. Με σκοπό την ώρα της εκλογικής αναμέτρησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, οι πολίτες να έχουν μπροστά τους το δίλημμα «μπροστά ή πίσω;», συγκρίνοντας τα πάντα: «καταλληλότερος πρωθυπουργός, αποτελεσματικότερη κυβέρνηση, έργο, επιδόσεις και θέση της Ελλάδας».