Η Μινεάπολις και άλλες αμερικανικές πόλεις αυξάνουν από χθες Δευτέρα τα μέτρα ασφαλείας καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων στη δίκη του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Επικαλούμενος «την απειλή ταραχών», ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουολτς κήρυξε προληπτικά τη Μινεάπολις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε τη συνδρομή άλλων πολιτειών.
Τόνισε ότι οι αστυνομικοί στην πόλη έχουν εξουθενωθεί καθώς στη Μινεάπολις ξέσπασαν διαμαρτυρίες μετά τον πυροβολισμό ενός Αφροαμερικανού από την αστυνομία στο προάστιο Μπρούκλιν Σέντερ, ενώ προετοιμάζονται για νέες διαδηλώσεις ενόψει της απόφασης στη δίκη του Σόβιν.
“If George don’t get it, shut it down.” pic.twitter.com/HwlHjMvAio
— Tony Webster (@webster) April 20, 2021
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γουόλτς δήλωσε ότι είναι απαραίτητες «διαρθρωτικές αλλαγές» προκειμένου να προστατευθούν οι Αφροαμερικανοί, όμως πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι ταραχές να προκαλέσουν χάος. Πρέπει να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες».
Αναμένεται η ετυμηγορία
Τα μέλη του σώματος των ενόρκων στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν αποσύρθηκαν χθες Δευτέρα για να διαβουλευθούν κεκλεισμένων των θυρών ώστε να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τις ευθύνες του λευκού πρώην αστυνομικού στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο στη διάρκεια της σύλληψή τους.
Τοπικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν δώσει έμφαση στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, περικυκλώνοντας το δικαστικό μέγαρο με συρματόπλεγμα και αναπτύσσοντας την Εθνοφρουρά.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Μπρούκλιν Σέντερ, αφού μία αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε στις 11 Απριλίου τον 20χρονο Ντότε Ράιτ αφού τον σταμάτησε για μια τροχαία παράβαση. Η αστυνομικός Κίμπερλι Πότερ έχει παραιτηθεί από το σώμα και έχουν απαγγελθεί εναντίον της κατηγορίες για ανθρωποκτονία.
Οι αστυνομικοί της Μινεσότα δέχονται επικρίσεις επειδή συνέλαβαν και χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον δημοσιογράφων στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Μπρούκλιν Σέντερ. Η διοίκηση της αστυνομίας δεσμεύθηκε το Σάββατο ότι θα πάψει να συλλαμβάνει και να χρησιμοποιεί βία εναντίον των μελών του Τύπου που καλύπτουν τις διαδηλώσεις.
Επίσης η αστυνομία δέχθηκε να σταματήσει να τραβά φωτογραφίες των δημοσιογράφων και των διαπιστεύσεών τους και να μην τους λένε σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκονται.
Πόλεις σε συναγερμό
Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο τον Ιούνιο μετά τον θάνατο του Φλόιντ, η Εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί περίπου 250 μέλη της για να βοηθήσουν την αστυνομία να κλείσει δρόμους ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης.
Ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης της Νέας Υόρκης, ο Ντέρμοτ Σι, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αστυνομία, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων την περασμένη άνοιξη, προετοιμάζεται για την ανακοίνωση της απόφασης της δίκης και «κάνει πολλή δουλειά» συνεργαζόμενη με τοπικούς ηγέτες, κληρικούς και οργανώσεις πολιτών.
Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις και ακύρωσε τα ρεπό των αστυνομικών πολλών μονάδων. Ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζ. Μπ. Πρίτζκλερ δήλωσε ότι έχει κινητοποιήσει 125 μέλη της Εθνοφρουράς.
Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στο Σικάγο έχουν βάλει προστατευτικά καλύμματα στα παράθυρά τους εν αναμονή πιθανών ταραχών.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ ΝτεΣάντις, ένας Ρεπουμπλικάνος, υπέγραψε χθες Δευτέρα νομοσχέδιο «κατά των ταραχών», το οποίο προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι αναμένει ταραχές ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη Σόβιν.
Βάσει της νέας νομοθεσίας η αστυνομία έχει το δικαίωμα να κρατά προφυλακισμένους όσους συλλαμβάνονται να συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές μέχρι την πρώτη τους εμφάνιση στο δικαστήριο και θεσπίζει καινούργια αδικήματα για όσους οργανώνουν βίαιες διαδηλώσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ