Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσφέρουν αμοιβή μερικών χιλιάδων ευρώ σε εθελοντές που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και δέχονται να επανεκτεθούν στον ιό για χάρη της επιστήμης.
Στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει ποιες ανοσιακές αντιδράσεις απαιτούνται για να προληφθεί η επαναμόλυνση, εξηγεί το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.
«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε, με αυτόν τον προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο, ποιες ακριβώς ανοσιακές αποκρίσεις απαιτούνται για προστασία [έναντι της επαναλοίμωξης] θα μπορούμε να εξετάζουμε τους ανθρώπους με φυσική ανοσία και να προσδιορίζουμε το κατά πόσο είναι προστατευμένοι» αναφέρει σε συνοδευτικό βίντεο η δρ Χέλεν ΜακΣέιν, κύρια ερευνήτρια της δοκιμής.
Το νέο πείραμα έρχεται να προστεθεί σε μελέτες έκθεσης υγιών εθελοντών στον ιό που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος στη Βρετανία.
Ελάχιστη δόση
Για τη νέα προσπάθεια ζητούνται άτομα 18 έως 30 ετών, ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Όλοι θα πρέπει να έχουν αναρρώσει από Covid-19 τουλάχιστον ένα τρίμηνο νωρίτερα και να φέρουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.
Στην πρώτη φάση της δοκιμής, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει τον Απρίλιο, θα προσδιοριστεί η ελάχιστη δόση ιού που μπορεί να μολύνει το 50% των εθελοντών και να αναπαραχθεί αλλά χωρίς να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.
Στη δεύτερη φάση, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι, όλοι οι εθελοντές θα εκτεθούν στην στάνταρ δόση του ιού που προσδιορίστηκε στην πρώτη φάση.
Μετά την έκθεσή τους στον ιό, οι εθελοντές θα τίθενται σε καραντίνα για 17 ημέρες και θα υποβάλλονται σε μπαράζ εξετάσεων όπως αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Όσοι εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα θα υποβληθούν σε θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι περιορίζουν τον κίνδυνο σοσηλείας.
Σύμφωνα με τον Guardian, κάθε εθελοντής θα αποζημιωθεί με το ποσό των 5.000 λιρών, περίπου 5.800 ευρώ.