Στο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς την επιβολή καραντίνας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρά η Ελλάδα, κάνοντας τα πρώτα βήματα στο δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.
Όμως, ενώ οι επισκέπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν να κάνουν check in σε ξενοδοχεία για να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο και τις παραλίες, θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τους ντόπιους, πράγμα που σημαίνει ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν ακόμα εκτός ορίων.
Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η χώρα ανοίγει τα σύνορά της στους Αμερικανούς επισκέπτες από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο lockdown κατά την έναρξη της πανδημίας.
Καθιστά επίσης την Ελλάδα έναν από τους πρώτους μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς που θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της στους τουρίστες πριν από τη θερινή περίοδο – μια εξέλιξη που θα μπορούσε να την δει να κλέβει ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης από άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τουρίστες από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα ΗΑΕ που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη, μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στοχευμένοι γρήγοροι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε σημεία εισόδου και τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν όσους έχουν θετικό αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής απόστασης, θα παραμείνουν σε ισχύ.
Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στο CNN ότι η χώρα «κάνει τα πρώτα μικρά βήματα, κατά την έναρξη μιας σταδιακής διαδικασίας ανοίγματος που θα οδηγήσει σε πλήρες άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου. Κατά τις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε προσαρμογές».
«Αργή εκκίνηση»
Εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, πλέον επιτρέπονται απευθείας διεθνείς πτήσεις σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Ελλάδας στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα.
Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας και περίπου το 25% του ελληνικού εργατικού δυναμικού με περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Καθώς η οικονομία της χώρας εξαρτάται άμεσα από τον τουριστικό κλάδο, η Αθήνα αγωνίζεται έντονα για την εισαγωγή διαβατηρίων εμβολιασμού για να ενθαρρύνει τα ταξίδια σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες εκτός ΕΕ για την προσπάθεια δημιουργίας ταξιδιωτικών διαδρόμων.
Οι Ισραηλινοί επισκέπτες με αρνητικό τεστ κοροναϊού ή πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν απαλλαγεί από καραντίνα μίας εβδομάδας από τις αρχές Απριλίου, αλλά αξιωματούχοι δηλώνουν, ότι άλλοι συνεχιζόμενοι περιορισμοί καθώς και μια πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα της Ελλάδας, έχει αποθαρρύνει πολλούς ταξιδιώτες.
Η ανακοίνωση για το άνοιγμα της Δευτέρας έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο δημοφιλές νησί της Μυκόνου, με τον δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς να δηλώνει ότι τα έσοδα στην σεζόν, ήταν μόλις 30% του προηγούμενου έτους.
Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και χώρων εστίασης, Πρόεδρος Σωματείου Επειρηματιών και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου, χαρακτήρισε την άρση των περιορισμών καραντίνας ως συμβολική κίνηση.
«Στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί την υπόσχεσή της να ανοίξει πλήρως τον Μάιο και ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτη», είπε. »Γνωρίζουμε ότι πρόκειται να είναι μια αργό ξεκίνημα».
Με το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς – επί του παρόντος κάτω από το 10% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση- αναμένεται να αρθούν περισσότεροι περιορισμοί κατά επόμενες εβδομάδες μέχρι τις 14 Μαΐου.
Από τον επόμενο μήνα, μόλις εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αναμένεται να είναι οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν.
Ωστόσο, δεκάδες μικρότερα νησιά της Ελλάδας, με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, είναι πλέον Covid-free, με ολόκληρο τον πληθυσμό να έχει λάβει και τις δύο δόσεις.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού επεκτείνεται τώρα σε μεγαλύτερα νησιά.
«Εάν όλοι οι ντόπιοι εμβολιάζονται στη Μύκονο, ένα νησί περίπου 10.000, τότε θα έχουμε μια προστατευτική ασπίδα», τονίζει ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος.
Ο μακρύς δρόμος προς την κανονικότητα
Παρά την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ανοίξει τα σύνορά της, ορισμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς που εμποδίζουν τα διεθνή ταξίδια και η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σημαίνει ότι οι κανονισμοί καραντίνας ενδέχεται να ισχύουν για τους παραθεριστές, όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Οι ειδικοί της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα συμφωνούν ότι θα είναι μια αργή αρχή με τις κρατήσεις να ξεκινούν τον Ιούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες που εργάζονται στον τουρισμό και σε συναφείς βιομηχανίες θα πρέπει να περιμένουν να μάθουν εάν και πότε έχουν δουλειά αυτό το καλοκαίρι.
Η Roxane Seewoester, μια 25χρονη διοργανώτρια γάμων στη Ρόδο, – ένας προορισμός που δέχεται συνήθως πάνω από δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως – λέει ότι η πλειονότητα των τουριστικών γάμων ακυρώθηκε πέρυσι.
«Συνεργαζόμαστε πολύ με ανθρώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία», λέει η ίδια.
«Είναι μακρύς ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Οι άνθρωποι χρειάζονται μήνες για να προγραμματίσουν τον γάμο τους. Ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να έρθουν και να γιορτάσουν την ιδιαίτερη στιγμή τους μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ότι όλοι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τις ζωές μας».