Εν αναμονή των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν καλέσει για σήμερα οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι και η ρωσική αντιπολίτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους». Μια ομιλία την οποία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε γνωστή σήμερα, προτίθεται να παρακολουθήσει, ζωντανά ή αποσπασματικά, το 87% των Ρώσων – και μάλιστα, εν ώρα εργασίας και πλήρους λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων…
Η έναρξη της ομιλίας ήταν μάλλον προβλέψιμη – ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η προστασία των πολιτών. Από την πανδημία – η οποία «δεν έχει ακόμη νικηθεί» – καθώς και από όσους θέλουν το κακό τους (εδώ ο καθένας μπορεί να φανταστεί ό,τι θέλει).
Στη συνέχεια και αφού ξεκαθάρισε πως «καθένας και καθεμία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία ως το φθινόπωρο», ο Πούτιν επιφύλαξε ένα δώρο σε όσους τον παρακολουθούσαν: Εξήγγειλε μία εφάπαξ βοήθεια 10.000 ρουβλίων (κάπου 130 δολαρίων) για κάθε παιδί σε σχολική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα ξεκινήσουν σχολείο με το νέο έτος – με την πληρωμή να προβλέπεται στα μέσα Αυγούστου.
Παράλληλα, προέβλεψε κέρδη-ρεκόρ για τις επιχειρήσεις το 2021, ενώ δεσμεύτηκε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ρωσίας να είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες της ΕΕ.
Επίκληση της ενότητας και των αξιών
Δεν είναι λίγοι, φυσικά, εκείνοι που θα πουν ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό, απέναντι τόσο στην αντιπολίτευση όσο και τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν μια εντεινόμενη δυσαρέσκεια και υποχώρηση της δημοφιλίας του προέδρου.
Ο ίδιος, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία της χώρας, λέγοντας ότι «ο λαός μας νικούσε υπερβαίνοντας τις δοκιμασίες χάρη στην ενότητά του», υπογραμμίζοντας την αξία της οικογένειας, της αλληλοβοήθειας, της ενότητας του λαού και της αγαθοεργίας.
«Οι πνευματικές-ηθικές αξίες, τις οποίες μια σειρά χώρες ήδη ξεχνούν, εμάς αντιθέτως μας κατέστησαν ισχυρότερους και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιζόμαστε πάντοτε», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ευχαριστώντας τους επικεφαλής των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκειών της Ρωσίας (σ.σ. ορθοδοξία, ισλάμ, ιουδαϊσμός, βουδισμός), οι οποίοι επίσης παρευρέθηκαν στο ετήσιο προεδρικό μήνυμα, με πρώτον εξ αυτών τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.