Με υποχρεωτική πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων εστίασης, με την παρουσία μόνο καθήμενων σε εξωτερικούς και με αναλογία έξι άτομα ανά τραπέζι , ξεκινά σύμφωνα με πληροφορίες η εστίαση στις 3 Μαΐου 2021.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παραμένουν ανοικτές έως τις 11 το βράδυ με εξαίρεση τη διανομή (ντελίβερι) αλλά με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.
Τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες προβλέπουν επίσης αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων από 0,90 έως και 1,8 μέτρα ανάλογα με την διάταξη των τραπεζιών, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής το κατάστημα. Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από πελάτες με τοποθέτηση δυο σκαμπό μαζί και με απόσταση μεταξύ κάθε δυάδας σκαμπό τα 1,5 μέτρα. Επίσης σε κάθε τραπέζι θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού ενώ θα πρέπει να απολυμαίνονται οι κατάλογοι και τα τραπέζια σε κάθε εναλλαγή πελατών.
Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους από την επόμενη του Πάσχα είναι εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια, καφενεία ( χωρίς μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών), καφετέριες και παραδοσιακά καφενεία. Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν στις 3 Μαΐου θα πρέπει εφόσον τους ζητηθεί σε σχετικούς ελέγχους να επιδεικνύουν στις αρχές τη βεβαίωση από το TAXIS από την οποία να αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί κύρια δραστηριότητα πριν την 1 Μαρτίου 2020.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα ΚΑΔ 5621 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις) με ΚΑΔ 5630 ( (Υπηρεσίες Ποτών) καθώς οι οκταψήφιοι αυτών.
Νωρίτερα είχαν συνάντηση ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), κ. Γιώργο Καββαθά.
«Συναντηθήκαμε με τον κ. Γ. Καββαθά και τους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης και τους ενημερώσαμε για την απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Κυβερνήσεως για το πώς θ’ ανοίξει η εστίαση από τις 3 Μαΐου 2021. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο που έχουμε είναι βιώσιμο για τον πρώτο καιρό κι ευελπιστούμε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη νίκη της κατά της πανδημίας θα μπορούμε να έχουμε και πολύ πιο ευέλικτη λειτουργία της εστίασης τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Με καλή θέληση όλα θα πάνε καλά» , δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης .Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), κ. Γ. Καββαθάς σημείωσε ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου , είναι σε θετική κατεύθυνση και βελτιώνουν την εικόνα που είχαμε. « Θεωρώ ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την εφαρμογή τους. Και βέβαια πρέπει να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού όλων. Θα το πω για ακόμη μια φορά: έχω εμβολιαστεί με AstraZeneca».