Σχέδιο εντατικών ελέγχων στις εξόδους των πόλεων και στις εθνικές οδούς ετοιμάζεται η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κύμα φυγής πολιτών που, στο πνεύμα των ημερών με τα ανεξέλεγκτα κορονοπάρτι στις πλατείες, θα επιχειρήσουν ενδεχομένως να αψηφίσουν τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων και να εκδράμουν στο χωριό για το Πάσχα.

Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει εντατικούς ελέγχους και μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες προκειμένου να αποτραπούν τυχόν εξορμήσεις εκτός αστικών κέντρων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, τα μέτρα που ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη μεγάλη εβδομάδα σε μεγάλο βαθμό θα θυμίζουν το περυσινό Πάσχα, καθώς θα είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής και θα έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις κατά τόπους Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα διόδια, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε όσους επικαλεστούν ότι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο νομό για λόγους υγείας, αγροτικές εργασίες κ.λπ. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι επιστρατεύσουν ακόμη και ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Τσουχτερά πρόστιμα διά στόματος Μητσοτάκη

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά (…) Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας» δήλωσε σήμερα στον Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν επίσης ότι οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που θα διασπαρούν στο εθνικό οδικό δίτκυο θα δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται πολλά κρούσματα αφού πολλοί χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές, από συγκομιδή καρπών μέχρι επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία και ιατρικές επισκέψεις.

Αναμένονται ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Σχετικές ανακοινώσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένεται να κάνει κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναφερθεί εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Δεν υποχωρεί η διασπορά του ιού

Η απαγόρευση των μετακινήσεων για το Πάσχα αποφασίστηκε με γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, που παραμένει σε έξαρση, με γνώμονα να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά στην επαρχία και επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ηδη η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, που καταγράφει άλμα ύψους 171%, δημιουργεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, με τους ειδικούς να συνεκτιμούν και την επιβάρυνση που αναμένεται από τα κορονοπάρτι των τελευταίων ημερών σε γειτονιές της πρωτεύουσας και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Υπό τα δεδομένα αυτά, προειδοποιούν ότι οι αυξημένες μεταδόσεις που καταγράφονται στο ιικό φορτίο των λυμάτων, θα αναζωπυρώσουν το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις αρχές Μαΐου. Σε μία περίοδο μάλιστα που ο «δείκτης θνησιμότητας» έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εχει, άλλωστε, επισημανθεί ότι το «τιμόνι» της τρίτης κατά σειράς αναζωπύρωσης των μολύνσεων στη χώρα μας το κρατάνε οι νεότεροι ηλικιακά, εξαιτίας των εργασιακών και κοινωνικών τους συναναστροφών. Ομως, καθώς έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, οι πιο ευάλωτοι απειλούνται με σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συσσωρευμένες απώλειες από το πρώτο και (κυρίως) από το δεύτερο κύμα αθροίζονται με αυτές που καταγράφονται στο εν εξελίξει τρίτο  κύμα, με συνέπεια να γιγαντώνεται η «μαύρη λίστα» των θυμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στην επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-ΕΟΧ, γεγονός που αποδεικνύει ότι (και) η χώρα μας θα εξέλθει με σημαντικές «πληγές» από την πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 93.76, όταν στη Γαλλία είναι 61.72, στη Γερμανία 30.53, στην Ισπανία 28.01, με την Ιταλία, εντούτοις, να σκαρφαλώνει στους 105.98.

Την Πέμπτη, από τα 2.759 νέα κρούσματα, τα 1.305 εντοπίζονται στην Αττική ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα σε Θεσσαλονίκη με τις νέες μολύνσεις να ανέρχονται στις 374.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τις αποφάσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του ανοίγματος της κοινωνίας στην πανδημία.

 Σύμφωνα με τον ίδιο «βλέπανε να πέφτει η καμπύλη, αλλά τα λύματα ανεβαίνουν ξανά. Η μέτρηση αυτή σου λέει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Τα λύματα δεν πέφτουν στην Αττική, αντίθετα έχουν μια ανησυχητική τάση να αυξάνονται. Το Πάσχα θα είναι δύσκολα τα πράγματα, το βλέπετε μπροστά σας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επιπέδωση των κρουσμάτων. Οι θάνατοι μπορούν να πάνε και παραπάνω δυστυχώς. Αλλά και η επιπέδωση των κρουσμάτων στα νούμερα που βρισκόμαστε δεν είναι κάτι καλό»

Τα μέτρα της Ανάστασης

Με συγκεκριμένα μέτρα και χρονικoύς περιορισμούς θα τελεσθούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και ο εορτασμός της Ανάστασης με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων.

Αναλυτικά:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

-Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

-Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.