Πάνω από 200 υποψήφιοι επενδυτές από Ελλάδα και Κύπρο ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» της Ελλαδικής Εκκλησίας για την αξιοποίηση των 38 ακινήτων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης που εκπνέει σήμερα. Ισχυρό ενδιαφέρον προσελκύουν τα οικόπεδα των νοτίων προαστίων της Αττικής που βρίσκονται εγγύτερα στο παραλιακό μέτωπο καθώς και τα παραθαλάσσια ακίνητα της συμπρωτεύουσας, τα οποία εκτιμάται πως μπορούν να αποφέρουν περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η δημιουργία ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις για τη λειτουργία εμπορικών κέντρων (malls) για ακίνητα σε περιοχές με προοπτικές για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Οσον αφορά το μοντέλο αξιοποίησης, ιδιαίτερη προτίμηση συγκεντρώνει η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης για διάστημα 99 χρόνων, ένα μοντέλο που υιοθετείται για πρώτη φορά από την Εκκλησία ενώ υπάρχουν προτάσεις και για συνεκμετάλλευση.

Ικανοποίηση

Εκκλησιαστικοί κύκλοι μιλώντας στα «ΝΕΑ» εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προσέλευση που παρατηρείται, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τελική έκβαση του εγχειρήματος ενώ υποστηρίζουν πως η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε θετικά στην προσέγγιση του όλου project από την Εκκλησία. Υπογραμμίζουν δε πως πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην επόμενη φάση που αφορά την προκήρυξη των διαγωνισμών, αποκαλύπτοντας πως σχεδιάζεται η πρόσληψη διεθνούς συμβούλου που θα επιβλέψει τη διαδικασία και θα αξιολογήσει τις προσφορές.

Η Εκκλησία επενδύει πολλά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» που άνοιξε η πανδημία στα οικονομικά των κατά τόπους μητροπόλεων αλλά και να χρηματοδοτήσει το φιλανθρωπικό της έργο. Η υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό των πιστών που επισκέπτονται τις εκκλησίες και αφήνουν τον οβολό τους στο παγκάρι ενώ και τα ενοίκια που εισπράττονται έχουν μειωθεί σημαντικά. Στο μεταξύ, τα λειτουργικά έξοδα συνεχίζουν να «τρέχουν» (π.χ. ΕΝΦΙΑ, κ.ά.) κανονικά και να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Υποτροφίες

Πάντως μέχρι στιγμής, μόνο από τη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τα 38 ακίνητα, η Εκκλησία «έβαλε στα ταμεία της» ένα αξιόλογο ποσό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της επιτρέπει να καλύψει τις υποτροφίες σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες καθώς και τις υπόλοιπες φιλανθρωπικές δράσεις για έναν χρόνο. Και αυτό γιατί οι υποψήφιοι επενδυτές, για να παραλάβουν τους φακέλους των ακινήτων έπρεπε να καταβάλουν ένα σημαντικό ποσό που κυμαινόταν από 500 ευρώ έως 1.500 ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και στα λεγόμενα φιλέτα της εκκλησιαστικής περιουσίας, μεταξύ των οποίων το ακίνητο των 80 στρεμμάτων (ορφανοτροφείο θηλέων) απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και τα 1.000 και πλέον στρέμματα στη Φασκομηλιά μεταξύ Βουλιαγμένης και Βάρκιζας. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς είναι διάσπαρτη σε πολλά νομικά πρόσωπα (υπολογίζονται σε πάνω από 8.000 ΑΦΜ). Το προηγούμενο διάστημα πάντως ξεκίνησε πιλοτικά πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση της περιουσίας 20 μητροπόλεων, με τη συνδρομή πόρων του ΕΣΠΑ και απώτερο στόχο τη δημιουργία του «εκκλησιαστικού κτηματολογίου».

Αντιδράσεις

Η νέα προσπάθεια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν είναι ανέφελη, αλλά συναντά και αντιδράσεις. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ήταν ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με την επιχειρούμενη μεταβίβαση των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων ευθύνης του, διαμηνύοντας πως θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να προστατέψει τον πράσινο χαρακτήρα της Βουλιαγμένης. Υποστηρίζει πως το περιεχόμενο των προσκλήσεων που αφορούν συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα χαρακτηρίζεται από σειρά λαθών και ανακριβειών, ενώ ισχυρίζεται πως η Εκκλησία επιχειρεί μέσω της προκήρυξης να πετάξει το μπαλάκι στους επενδυτές να προχωρήσουν τις διαδικασίες πολεοδομικής τακτοποίησης των εκτάσεων αυτών, αφού, όπως λέει, η ίδια απέτυχε έπειτα από προσπάθειες χρόνων να τις ρυθμίσει. Κάλεσε δε εμμέσως τους εν δυνάμει επενδυτές να απέχουν, προειδοποιώντας τους πως θα μπλέξουν σε περιπέτειες.