Ψευδέστατες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει τις καταγγελίες που έχουν σοκάρει το πανελλήνιο ο δικηγόρος του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά, όπου πέθαναν 68 ηλικιωμένοι.
«Θα αντιμετωπιστεί ο κύριος όταν έρθει η ώρα του. Ο κύριος αυτός απολύθηκε αποζημιώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και έκτοτε κάνει αυτή την δουλειά που κάνει τώρα» είπε εναντίον του μάρτυρα ο δικηγόρος ο Γ. Σφακιωτάκης.
Υπογράμμισε πως όλα τα στοιχεία του οίκου ευγηρίας βρίσκονται τώρα στην Ασφάλεια Χανίων και ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για να απαντήσουν με αυτά και όχι κατά φαντασία».
Σχετικά με το γεγονός ότι οι νεκροί αυτοί έχουν αιτιολογία θανάτου την ανακοπή ανέφερε πως για αυτό θα δώσει εξήγηση ο γιατρός που είναι με σύμβαση, που επισκέπτεται 2-3 φορές την βδομάδα το γηροκομείο και είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο εδώ και χρόνια από την συστάσεως της μονάδας.
Αναφορικά με το αν το ίδρυμα μπορεί να πάρει την περιουσία κάποιου τροφίμου ο ίδιος τόνισε πως «δεν εισφέρεται οποιοδήποτε στοιχείο για αυτό το πράγμα. Να μας πουν επώνυμα αν υπάρχει κάποιο τέτοιο στοιχείο» τόνισε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι για 68 ηλικιωμένους δηλώθηκε ότι βρήκαν το θάνατο από ανακοπή καρδιάς, χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους. Συγγενείς τους ζήτησαν ακόμα και την εκταφή των σορών τους για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.
Η παρέμβαση της δικαιοσύνης
Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου.
Με εισαγγελική εντολή έγινε εκταφή σορού γυναίκας σε χωριό της Κισσάμου για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της, ενώ έχουν ζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για όλες τις περιπτώσεις απ’ όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης. Οι αρχές εξετάζουν καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην συγκεκριμένη δομή.
Η έρευνα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων αφορά αδικήματα όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και ανθρωποκτονιών με δόλο κατά συρροή.
«Εγώ έχω δει την κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου του γηροκομείου ο οποίος περιγράφει διάφορα πράγματα για τις συνθήκες που επικρατούν στη μονάδα. Σε κάποια από αυτά αναφέρεται και η περίπτωση της μητέρας μου και εξ αυτού του λόγου με κάλεσε η ασφάλεια και έγινε εκταφή. Δεν γνωρίζαμε τίποτα πιο πριν. Στην ουσία έχουμε κηδέψει για δεύτερη φορά τη μητέρα μας» δήλωσε ο γιος της θανούσας Μανώλης Χουρδάκης.
Ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας Ιωάννης Σφακιωτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες, μιλώντας στον Σκάι.
«Ούτε καν μού αναφέρουν εμένα για τους θανάτους (…) 68 θανάτους. Μπορεί να είναι 168. Αυτό τι λέει; Στην Ελλάδα έχουν πεθάνει 10.000 άνθρωποι. Το θέμα είναι έχουν πεθάνει από κακουργηματικές πράξεις; Απ’ ό,τι μας λένε εδώ πέρα από μια εγκληματική οργάνωση κι από πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιωτάκης.
«Οι ημερομηνίες που ερευνώνται είναι από το 2020 μέχρι σήμερα, είχαμε 24 ληξιαρχικές πράξεις, γνωρίζουμε ότι είναι περισσότεροι οι θάνατοι, καθότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν είχαν δηλωθεί στο ληξιαρχείο Χανίων» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζηράκης.
Τόσο ο δικηγόρος όσο και η ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά Χρυσή Λιονάκη δηλώνουν ότι δεν έχει αποδειχθεί καμιά από τις αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για σκευωρία και εκβιασμό εις βάρος της επιχείρησης. «Είναι 3 πρώην εργαζόμενοι και μια δικηγόρος αναμεμειγμένοι σ αυτή την υπόθεση. Αυτοί έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση , όχι εγώ. Ήρθε η ασφάλεια ξημερώματα, μπήκε εδώ μέσα και ήταν όλα στην εντέλεια. Παρουσία, εισαγγελέα, ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, ξεγυμνώσανε τους ηλικιωμένους, δεν βρήκαν τίποτα. Αν εγώ κακοποιούσα όπως λένε δεν θα είχαν σημάδια οι άνθρωποι επάνω τους, πώς τα καμουφλάρεις αυτά;» δήλωσε η Χρυσή Λιονάκη.