Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας & Βρετανίας.
Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται σήμερα στη Γενεύη η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
O κ. Δένδιας δήλωσε πως «αύριο είναι μια δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά και τον δημόσιο καβγά στην Άγκυρα όπου ο Έλληνας υπουργός έθεσε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Η Τουρκία θα στηρίξει τη θέση περί «κυρίαρχης ισοτιμίας», δηλαδή τη λύση των δύο κρατών, όπως έγινε γνωστό από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση αυτή έχουν κληθεί η Ελλάδα με τον Νίκο Δένδια, η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Βρετανία με τον Ντόμινικ Ράαμπ, η ελληνοκυπριακή με το Νίκο Αναστασιάδη και η τουρκοκυπριακή πλευρά με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι από την εξίσωση αυτή απουσιάζει η ΕΕ, καθώς ήταν ένα από τα σημεία στις διαπραγματεύσεις στα οποία Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν.
Ο Νίκος Δένδιας σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 19.00 ώρα Ελβετίας, και, πλην απρόοπτου στις 18.00 με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pedersen.
Αύριο, μετά τις εργασίες της πρώτης μέρα της άτυπης πενταμερούς ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του κ. Αντόνιο Guterres ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και συνάντηση και με τον Βρετανό ομόλογό του, Dominic Raab (28 Απριλίου) ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στο θέμα της άτυπης συνάντησης για το κυπριακό αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε ότι είναι «αναγκαία η επιμονή μας στην επανένωση της Κύπρου ως Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια -όπως ορίζουν οι δεσμευτικές για όλους Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαλλαγμένη από εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Απαράδεκτη κάθε πρόταση για δύο κράτη ή Συνομοσπονδία».