Η ομίχλη του εγκεφάλου, δεν είναι ιατρικός ή επιστημονικός όρος, ωστόσο μετά την έξαρση της πανδημίας, άρχισε να χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από πολλούς ανθρώπους για να περιγράψουν πώς αισθάνονται όταν η σκέψη τους είναι ασαφής.
Πρόκειται για μια κοινή αντίδραση στο άγχος και σε όλα όσα πρωτόγνωρα ζούμε λόγω της πανδημίας.
Φαίνεται ότι οι γονείς έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο καθώς δεν ανησυχούν μόνο πώς θα διατηρήσουν την οικογένειά τους ασφαλή και υγιή, αλλά ανησυχούν επίσης για τους δικούς τους γονείς και για τη διασφάλιση της εργασίας τους. Το επίπεδο πίεσης και άγχους κάτω από οποίο λειτουργούν οι γονείς είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν υπάρχει χρόνος να φροντίσουν τις δικές τους βασικές ανάγκες, όπως υγιεινή διατροφή, άσκηση, αυτοεξυπηρέτηση και ύπνο.
Τι προκαλεί την ομίχλη εγκεφάλου;
Εάν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε ακραίες στιγμές αμνησίας, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα όπως ζάλη , αδυναμία ή καρδιακό παλμό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε πιο σοβαρά ζητήματα.
Αν όμως αισθάνεστε μια θολούρα ή οι σκέψεις σας είναι διάσπαρτες πιθανότατα αντιμετωπίζετε εγκεφαλική ομίχλη που προκαλείται από άγχος ή στρες.
Συνηθισμένα συμπτώματα της πανδημικής εγκεφαλικής ομίχλης
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα πιο κοινά είναι:
-Δυσκολία συγκέντρωσης
-Πρόβλημα με την προσοχή στη λεπτομέρεια
-Μειωμένη ικανότητα πολλαπλών εργασιών
-Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ολοκλήρωση εργασιών
-Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον προγραμματισμό
-Εντονη υπνηλία ή σύγχυση
Πώς να αντιμετωπίσετε την ομίχλη εγκεφάλου
Εάν είστε γονιός που αντιμετωπίζει συμπτώματα ομίχλης του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πανδημία ή την καραντίνα , λάβετε υπόψη ότι είναι μια κοινή αντίδραση στις εξαιρετικά ανησυχητικές και δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε.
Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου και αφορούν στον τρόπο διαχείρισης του άγχου σας. ‘Οπως:
Ρουτίνα, ρουτίνα, ρουτίνα
Λόγω πανδημίας, οι μέρες φαντάζουν ίδιες μεταξύ τους, ειδικά αν εργάζεστε από το σπίτι. Είναι καλό να έχετε μια ρουτίνα κι ένα πρόγραμμα με τα παιδιά σας, ακόμα και αν οι δραστηριότητές σας είναι περιορισμένες.
Βγείτε έξω
Η έξοδος από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχική σας υγεία και να βοηθήσει τη διάθεσή σας αλλά και των παιδιών σας.
Τρώτε υγιεινά
Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία.. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς , μειώστε τη ζάχαρη, την καφεΐνη, και πιείτε άφθονο νερό.
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας
Το να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσετε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην ψυχολογία σας.
Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα
Όταν σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε, ο εγκέφαλός σας απλώς κατακλύζεται και δεν μπορεί να επικεντρωθεί σωστά σε κανένα πράγμα. Αφιερώστε χρόνο σε μια δραστηριότητα κάθε φορά, ολοκληρώνοντάς το.
Πηγή: mothersblog.gr