Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του χεριού του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Ρώμη επανενώθηκε με το δάχτυλό του μετά από περισσότερα από 500 χρόνια.
Ο μπρούντζινος δείκτης, που έχει μήκος 38 εκατοστών, εντοπίστηκε στο Λούβρο το 2018 και επανατοποθετήθηκε στο χέρι του αυτοκράτορα που βρίσκεται στο Μουσείο Capitoline της Ρώμης την Τετάρτη.
Το δάχτυλο αποκαταστάθηκε «άψογα» στη σωστή του θέση, «με τη χρήση ενός μη παρεμβατικού, αναστρέψιμου και αόρατου συστήματος», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου, Κλαούντιο Παρίσι Πρεσίκε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
View this post on Instagram
Το Λούβρο είχε καταχωρίσει λανθασμένα το εύρημα ως δάχτυλο ποδιού, μέχρι που μια παρατηρητική ερευνήτρια, η Αουρέλια Αζέμα, έκρινε ότι επρόκειτο για το χαμένο πριν από αιώνες δάχτυλο του αγάλματος του βυζαντινού αυτοκράτορα, που έχει ύψος 12 μέτρων, τμήματα του οποίου φυλάσσονται στο Μουσείο Capitoline.
Το αρχαίο εύρημα βρισκόταν σε μια συλλογή που είχε παραχωρηθεί στο Λούβρο από τον ιταλό τραπεζίτη και συλλέκτη έργων τέχνης, Τζιαμπιέτρο Καμπάνα το 1863. Ο Καμπάνα, που πέθανε το 1880, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Το 1913, το Μουσείο του Παρισιού καταχώρισε το εύρημα ως δάχτυλο ενός… ρωμαϊκού ποδιού. Μόλις το 2018 διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για δάχτυλο χεριού. Η Αζέμα, που ήταν εκείνη που το συνειδητοποίησε, ήταν τότε υποψήφια διδάκτωρ και διερευνούσε στο πλαίσιο της διατριβής της αρχαίες τεχνικές τήξης για τη δημιουργία μεγάλων μπρούτζινων αγαλμάτων.
Τότε συνειδητοποίησε ότι το εύρημα που μελετούσε ήταν ένα σπασμένο δάχτυλο, το μήκος του οποίου αναλογούσε σε άγαλμα με ύψος περίπου 12 μέτρων, κάνοντάς τη να υποστηρίξει ότι ίσως επρόκειτο για τον δείκτη του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Ο αρχαιολόγος του Λούβρου, Νικολά Μελάρντ, χρησιμοποίησε μια τεχνική 3D για να δημιουργήσει αντίγραφο του δακτύλου, το οποίο μεταφέρθηκε στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2018 από τους επιμελητές του Λούβρου, Φρανσουά Γκωτιέ και Σοφί Ντεκάμπ. Το αντίγραφο αποδείχθηκε πως ταίριαζε άψογα στο χέρι του αγάλματος.
Ανάμεσα στα τμήματα του αγάλματος που εκτίθενται στο Capitoline συγκαταλέγεται ένα τεράστιο κεφάλι, ένας αριστερός πήχης και μια σφαίρα. Από το χέρι απουσιάζει και η παλάμη του, που κρατούσε τη σφαίρα και μέρος του μεσαίου δακτύλου.
Ο δείκτης πιστεύεται ότι αποκολλήθηκε όταν η σφαίρα διαχωρίστηκε από το χέρι και τοποθετήθηκε στην κορυφή μιας στήλης στο πρώτο μίλι μετά την Αππία Οδό, τον πρώτο και σημαντικότερο δρόμο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το 1584.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πού βρισκόταν το χαμένο δάχτυλο πριν βρεθεί στα… χέρια του Καμπάνα, όμως πρόσφατα επέστρεψε στη Ρώμη σε συσκευασία που το προστάτευε από τους κλυδωνισμούς της διαδρομής.
«Είναι ένας καλός τρόπος να σηματοδοτήσουμε το άνοιγμα των μουσείων», δήλωσε η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ρατζία. Τα μουσεία της πρωτεύουσας της Ιταλίας άνοιξαν τις πόρτες τους ξανά την περασμένη Δευτέρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.
Με πληροφορίες από Guardian
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική
- Βατικανό: Κάπως… ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο