Την ικανοποίησή του για το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την πρόσφατη επίσκεψή της σε δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων στη Νίκαια εξέφρασε ο τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Η πανδημία χειροτέρευσε την κατάσταση
Παράλληλα όμως ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανήλικων προσφύγων σχολικής ηλικίας δεν εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Ο κ. Φίλης επικαλείται το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που μιλάει για τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα ελληνικά σχολεία, επισημαίνει ότι στην πανδημία η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά καθώς χιλιάδες ανήλικα προσφυγάκια δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν είτε την τηλεκπαίδευση είτε τα δια ζώσης μαθήματα.
Επικαλείται δε το παράδειγμα του ΚΥΤ Λέσβου όπου καταγράφηκαν 2.090 ανήλικα παιδιά σχολικής ηλικίας εκ των οποίων γράφτηκαν στο σχολείο 178 και φοιτούν μόλις 7.
Η ΠτΔ έχει τον τρόπο
«Τα περισσότερα από τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εδώ. Πέρα από το καθήκον μας, ως χώρα που έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις, τα θέλουμε μορφωμένα, μαθητές σήμερα, πολίτες αύριο.
»Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο που αφορά χιλιάδες, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα προσφυγόπουλα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τρόπο, και είναι γνωστό ότι διαθέτει και την ευαισθησία, να υπενθυμίσει στην Πολιτεία τις υποχρεώσεις της» τονίζει ο κ. Φίλης.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:
Γιατί ήθελα να μάθω γράμματα και με διδάξατε…
«Για την επίσκεψη της ΠτΔ σε δομή με προσφυγόπουλα
»Με ικανοποίηση διάβασα ανάρτηση της προέδρου της Δημοκρατίας για την επίσκεψή της, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, σε δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων στη Νίκαια. Η πρόεδρος χρησιμοποίησε την ευαγγελική ρήση «Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε…» για να θυμίσει ότι στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα, χρειάζονται τη συμπαράσταση πολιτείας και κοινωνίας.
»Είμαι όμως σίγουρος ότι ο Χριστός, πρόσφυγας μόλις γεννήθηκε κι ο ίδιος, αν ήταν σήμερα στην Ελλάδα προσφυγόπουλο θα συμπλήρωνε σ’ αυτά, «γιατί ήθελα να μάθω γράμματα και με διδάξατε».
»Πώς απαντάει η οργανωμένη πολιτεία; Μαθαίνουν γράμματα τα προσφυγόπουλα; Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που περιγράφει γλαφυρά τον αποκλεισμό τους από τα σχολεία και την κοινωνική τους περιθωριοποίηση.
»Ήδη από πέρσι, πρώτη σχολική χρονιά με κυβέρνηση Μητσοτάκη (2019-2020), χιλιάδες προσφυγόπουλα «χάθηκαν» από την εκπαίδευση ενώ φέτος, με πρόσχημα την πανδημία, η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά και τα παιδιά παραμένουν «κλειδωμένα» σε δομές, δίχως τηλεκπαίδευση ή δια ζώσης μάθημα.
»Από το πλήθος των συγκλονιστικών στοιχείων που παραθέτει ο Συνήγορος του Πολίτη, παραθέτω ένα για να γίνει αντιληπτή η εικόνα: στο ΚΥΤ Λέσβου είναι καταγεγραμμένα 2.090 ανήλικα παιδιά σχολικής ηλικίας. Από αυτά, έχουν γραφτεί στο σχολείο 178 και φοιτούν μόλις 7!
Δεν αποτελεί ερώτημα σε μια χώρα ισονομίας
»Μόλις προχθές ρώτησα τον υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη σε ζωντανή εκπομπή που έτυχε να βρεθούμε μαζί, «αν στις 10 Μαΐου τα σχολεία ανοίγουν και για τα προσφυγόπουλα». Δεν θα ‘πρεπε καν να αποτελεί ερώτημα αυτό, σε μια χώρα ισονομίας. Απάντηση όμως δεν πήρα -ή μάλλον πήρα, δια της μη απάντησης.
»Τα περισσότερα από τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εδώ. Πέρα από το καθήκον μας, ως χώρα που έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις, τα θέλουμε μορφωμένα, μαθητές σήμερα, πολίτες αύριο.
»Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο που αφορά χιλιάδες, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα προσφυγόπουλα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τρόπο, και είναι γνωστό ότι διαθέτει και την ευαισθησία, να υπενθυμίσει στην Πολιτεία τις υποχρεώσεις της».
Για την επίσκεψη της ΠτΔ σε δομή με προσφυγόπουλα
===
Με ικανοποίηση διάβασα ανάρτηση της προέδρου της Δημοκρατίας για…
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Φίλης στις Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021