Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κατηγόρησαν την Πέμπτη την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store, στην πρώτη από μια σειρά τεσσάρων υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα και αλλαγή πρακτικών.
Η Apple βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από δύο χρόνια, όταν η υπηρεσία μουσικής Spotify κατηγόρησε την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές στο ψηφιακό κατάστημα εφαρμογών του iPhone και του iPad.
Our preliminary conclusion: @Apple is in breach of EU competition law. @AppleMusic compete with other music streaming services. But @Apple charges high commission fees on rivals in the App store & forbids them to inform of alternative subscription options. Consumers losing out.
— Margrethe Vestager (@vestager) April 30, 2021
Προτού λάβει τις τελικές της αποφάσεις, η Κομισιόν απέστειλε στην Apple «κοινοποίηση αιτιάσεων», σύμφωνα με την οποία η Apple περιορίζει τον ανταγωνισμό απαγορεύοντας τις εταιρείες που πωλούν εφαρμογές μέσω του App Store να χρησιμοποιούν άλλα συστήματα πληρωμών. Οι εταιρείες δεν έχουν άλλη λύση παρά να πληρώσουν την προμήθεια που χρεώνει η Apple.
«Θέτοντας αυστηρούς κανόνες στο App Store που βάζουν σε μειονεκτική θέση τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες streaming μουσικής, η Apple στερεί από τους χρήστες οικονομικότερες επιλογές και διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό» δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βέσταγκερ.
«Αυτό γίνεται χρεώνοντας τους ανταγωνιστές υψηλές προμήθειες για κάθε συναλλαγή μέσω του Apple Store και απαγορεύοντάς τους να ενημερώσουν τους πελάτες τους για εναλλακτικές επιλογές συνδρομής» εξήγησε.
Η Apple έχει τώρα το περιθώριο να δώσει εξηγήσεις πριν ληφθεί απόφαση για επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το 10% του παγκόσμιου τζίρου της. Μπορεί επίσης να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην κριθεί τελικά ένοχη.
Η προειδοποίηση της Κομισιόν, επισημαίνει το Reuters, έρχεται μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει στις ΗΠΑ η εκδίκαση αγωγής κατά της Apple από την Epic Games, δημιουργό του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, η οποία επίσης υποστηρίζει ότι η Apple εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για εφαρμογές κινητών.
Έρευνα για τον ίδιο λόγο εκκρεμεί και στη Βρετανία.