Της Ναταλία Δανδόλου
Τις προηγούμενες μέρες, το νορβηγικό fund Norges Bank Investment Management, το οποίο επενδύει τα έσοδα του νορβηγικού κράτους από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 9.100 εταιρείες παγκοσμίως, ανέφερε ότι η πανδημία έχει αρχίσει να υποχωρεί στη λίστα των επενδυτικών κινδύνων.
Και η πλειοψηφία των διεθνών οίκων και των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι ταχύτερη και ισχυρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικώς.
Τα επίσημα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το πρώτο τρίμηνο του έτους, τόσο από μακροοικονομικό όσο και από επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο, συνηγορούν στο ότι τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών η ανάκαμψη είναι εδώ.
Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των δέκα τελευταίων ετών, ο S&P αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, και οι τραπεζικοί κολοσσοί ανά τον κόσμο ενέγραψαν κέρδη ανώτερα των προβλέψεων της αγοράς.
Στον αντίποδα, η Ευρώπη κατέγραψε μία ακόμα ύφεση το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι βρίσκεται ήδη σε καμπή ανάκαμψης.
Το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,4% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 1,7%.
Όμως, η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζει να δείχνει σημάδια ζωής και οι ειδικοί αναμένουν μια ισχυρή ανάκαμψη καθώς επιταχύνεται η διάθεση των εμβολίων και αρχίζει να διαφαίνεται μια σταδιακή άρση των περιορισμών ενόψει καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την IHS Markit, η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο.
Η ανεργία μειώθηκε ελαφρά τον Μάρτιο και η κατανάλωση δείχνει ότι η ανταποκρίνεται άμεσα ακόμα και στην παραμικρή χαλάρωση των περιορισμών
«Οι καταναλωτές φαίνονται πρόθυμοι να ξοδέψουν», ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος της ING, Bert Colijn. Και πρόσθεσε ότι «η μοίρα της οικονομίας της ευρωζώνης πρόκειται να αλλάξει» και παρά την καθυστέρηση «η ευρωζώνη είναι έτοιμη για την έναρξη της πανδημικής ανάκαμψης».
Η Commerzbank δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα επιστρέψει στο επίπεδο πριν από την κρίση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Πριν ακόμα από τη δημοσιοποίηση των τελευταίων αισιόδοξων στοιχείων, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στο εκρηκτικό 6% για το 2021 και στο 4,4% το 2022 μετά την ύφεση-ρεκόρ 3,3% το 2020.
Η αναβάθμιση οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών των αναπτυγμένων οικονομιών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 6,4% φέτος και να ξεπεράσουν το 2021 το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν πριν από τον κορωνοϊό. Η Ευρωζώνη θα ανακάμψει, επίσης, φέτος, αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα καθώς το ΑΕΠ της προβλέπεται να αυξηθεί 4,4% φέτος και 3,8% το 2022.
Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% φέτος και 4% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά υψηλότερες – κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 – σε σχέση με αυτές που είχε κάνει ο Οργανισμός τον Δεκέμβριο.
Η Wall Street κινείται στο πράσινο με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης να έρχεται για άλλη μια φορά από εταιρείες τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IBES, με περισσότερες από τις μισές εταιρείες του S&P 500, να έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου, τα κέρδη του έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 46%, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για αύξηση 24%.
Αναφερόμενος στα υψηλότερα κέρδη, ο Jonathan Golub, της Credit Suisse Securities, την Παρασκευή αύξησε την τιμή στόχο του S&P 500 για το 2021 σε 4.600 μονάδες από 4.300.
Από την αρχή του έτους ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 11%.