Άνοιξαν σήμερα από νωρίς το πρωί πολλές καφετέριες και εστιατόρια μετά από 6 μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Η επαναλειτουργία της εστίασης γίνεται υπό ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ξεκίνησαν να ετοιμάζουν τα καταστήματά τους για να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες.

Ήδη oι πρώτοι πελάτες από νωρίς το πρωί, άρπαξαν την ευκαιρία για να απολαύσουν τον πρώτο καφέ σε κατάστημα, μετά απο έξι μήνες.

Δείτε τις εικόνες

Τα μέτρα που ισχύουν

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Χωρίς μουσική

Οι υγειονομικοί κανόνες θα είναι επίσης αυστηροί με κυρώσεις σε όσους δεν τους τηρούν:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Συγκεκριμένα μέτρα προβλέπονται και όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών:

  • 0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα
  • 1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών
  • 1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών.

Υπενθυμίζεται σε κάθε περίπτωση ότι τα μηνύματα στο 13033 παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα Μάη. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033.

Ερχεται πιο διευρυμένο ωράριο – Τι είπε ο Γεωργιάδης για την απουσία μουσικής

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο» συμπλήρωσε. Μέχρι έξι άτομα στα τραπέζια, με κωδικό 6 και αναχώρηση στις 10:45 το βράδυ, υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

«Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, πρόσθεσε ο υπουργός.

Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και το Απρίλιο. Μίλησε επίσης για θριαμβευτική εικόνα εμβολιασμού από τη νέα γενιά «που έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους με νοοτροπία που κινεί την Ελλάδα μπροστά».

Γιατί απαγορεύτηκε η μουσική

Η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση αποτελεί ένα θέμα που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αμέσως μετά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου. Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το μέτρο αυτό αποτέλεσε απαίτηση των ειδικών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».