Μήνες – σταθμοί είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να καταργηθεί η σειρά προτεραιοποίησης και συνεπώς οι ηλικιακοί περιορισμοί. Οπως σημειώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου Μάριος Θεμιστοκλέους, σε δεύτερο χρόνο οι νεότεροι πολίτες, ηλικίας 30 ετών και άνω, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και με τα τέσσερα εμβόλια.
Στη Γερμανία δρομολογείται κατάργηση της σειράς προτεραιότητας από τον Ιούνιο, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παραγγελιών. Υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις για τη χώρα μας και, αν ναι, πότε προσδιορίζετε χρονικά την εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής;
Είναι πολύ πιθανό τον Ιούνιο να προχωρήσουμε και εμείς στο άνοιγμα όλων των ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν. Τον Μάιο ξεκινάμε την τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», η οποία περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη των εμβολιαστικών κέντρων. Αρχές Μαΐου, αναπτύσσουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στην πορεία, και θα αυξήσουμε κατά πολύ τον καθημερινό αριθμό εμβολιασμών. Στη σειρά προτεραιοποίησης, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49. Αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Παραδοσιακά οι Ελληνες κάνουν διακοπές τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αρρυθμίες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτούν το εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής όπου παραθερίζουν για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση;
Επιχειρησιακά δεν μπορεί να γίνει ανακατανομή των υγειονομικών δυνάμεων με βάση την τοποθεσία των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό, πιστεύω, μπορεί να γίνει κατανοητό αν αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος, το πόσοι άνθρωποι εργάζονται σε καθημερινή βάση και τι θα χρειαζόταν από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής για να στηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα και να μεταφερθεί το προσωπικό εκεί.
Ποιοι εκτιμάτε ότι είναι οι λόγοι που ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού άνω των 60 ετών δεν εμβολιάστηκε έναντι της λοίμωξης Covid-19;
Τη στιγμή αυτή, το ποσοστό των πολιτών άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση είναι 55% και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70% εάν συμπεριλάβουμε και αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Τα ποσοστά αυτά είναι μεν ικανοποιητικά, αλλά θα πρέπει να αυξηθούν.
Τα εμβόλια σώζουν ζωές και πρέπει να αναλογιστούν ακόμη και οι πιο διστακτικοί ότι οποιαδήποτε ανησυχία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την ανησυχία κάποιος να νοσήσει από κορωνοϊό. Τα στοιχεία που έχουμε από τα νοσοκομεία μας είναι συντριπτικά. Η πλειονότητα των διασωληνωμένων άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι, καθώς και του ποσοστού των θανάτων. Από επιχειρησιακή πλευρά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αυξήσουμε αυτά τα ποσοστά.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τα άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν δύνανται να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο;
Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα επιχειρησιακά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Διαχειριζόμαστε εμβόλια που είναι αρκετά δύσκολα στη διανομή τους και στη διενέργεια εμβολιασμών. Ακόμη και το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό, και αυτό είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα, αλλά και στο εμβόλιο αυτό έχουμε πέντε δόσεις από ένα φιαλίδιο που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ένα διάστημα λίγων ωρών σε θερμοκρασία δωματίου. Εργαζόμαστε στο εγχείρημα αυτό και πιστεύουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τους κατάκοιτους. Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα και επεξεργαζόμαστε λύσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό ή μεταφορά των ατόμων αυτών στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σε ποιο σκεπτικό βασίζεται η απόφαση της χορήγησης των εμβολίων της AstraZeneca στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 ετών, χωρίς εναλλακτική επιλογή;
Αποφασίσαμε να διενεργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca για να δοθεί η ευκαιρία στα άτομα των ηλικιών 30-44, των οποίων ο εμβολιασμός με βάση την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκουν θα ήταν αρκετά αργότερα. Το σχέδιο αυτό ακολουθήθηκε και σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να δοθεί το δικαίωμα σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, και προέκυψε από το γεγονός ότι είχαμε αρκετά ελεύθερα ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο ΑstraZeneca.
Οσον αφορά το μέρος της ερώτησης «χωρίς εναλλακτική επιλογή», χρειάζεται να διευκρινίσουμε το εξής: για τις ηλικιακές αυτές ομάδες, ακολουθώντας την προτεραιοποίηση που έχουμε, θα ανοίξουν τα ραντεβού για να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα εμβόλια, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα. Αρα, πρακτικά αυτό που κάνουμε είναι ότι δίνουμε την επιλογή σε κάποιον που είναι για παράδειγμα 32 ετών να εμβολιαστεί νωρίτερα, εάν θέλει, στο χρονικό αυτό διάστημα που δεν έχει καθόλου τη δυνατότητα να εμβολιαστεί.
Πότε εκτιμάτε ότι το ποσοστό ανοσίας θα φτάσει το 50% και πότε το 70% που απαιτείται για την «ανοσία της αγέλης»;
Τον Μάιο θα ξεπεράσουμε τους 2.000.000 νέους εμβολιασμούς και τον Ιούνιο, αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, θα ξεπεράσουμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς. Εχουμε ήδη εμβολιάσει 2.000.000 συμπολίτες μας και το σύνολο του πληθυσμού, αν εξαιρέσουμε τα παιδιά, είναι κάτι περισσότερο από 8 εκατ. Με βάση τους εμβολιασμούς και συνυπολογίζοντας και ένα ποσοστό από εκείνους που έχουν νοσήσει, η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» θα έχει επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.
Από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» έως και σήμερα ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;
Μία από τις μεγάλες προκλήσεις ήταν η γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας και η μεταφορά των εμβολίων σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας – και στα πιο απομακρυσμένα κατοικημένα νησιά. Σήμερα, με περισσότερες από 1.000 μοναδικές αποστολές που περιλαμβάνουν προσωπικό από το υγειονομικό μας δυναμικό, τις Ενοπλες Δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία, και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων (αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία και σκάφη του Λιμενικού), έχουμε φτάσει ή έχουμε προγραμματίσει να φτάσουμε και στα πιο απομακρυσμένα σημεία.
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;
Καταρχήν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πετύχαμε να διαδραματίσουν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε αυτή την υγειονομική κρίση, από τη διάγνωση και τη θεραπεία έως τον εμβολιασμό. Το 50% των διαγνωστικών εξετάσεων για κορωνοϊό που γίνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκτελείται στις δομές της ΠΦΥ, καθώς και οι περισσότεροι εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση γίνονται στα Κέντρα Υγείας της χώρας. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, να γίνει δηλαδή αντιληπτή από τον κόσμο η σημασία αλλά κυρίως η δυνατότητα της ΠΦΥ να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Με βάση αυτό θα προχωρήσουμε και στόχος μας είναι η μεταρρύθμιση να οδηγήσει σε ένα νέο σύστημα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας – καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους, ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για την προώθηση και τη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη, τη διαχείριση ασθενειών και τη μείωση της νοσηρότητας.