Τα νέα από τη Μαδρίτη δεν είναι χαρμόσυνα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά. Χθες όλη μέρα οι της Κουμουνδούρου διάβαζαν και ανέλυαν τα αποτελέσματα από τις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. Και η συντηρητική και θριαμβεύουσα Ισαμπέλ Ντιάθ Αγιούσο, προφανώς δεν εγγράφεται στην επικράτεια τη φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο θρίαμβος της νέας πολιτικού προβληματίζει τον εν Ελλάδι χώρο ενώ περισσότερο ακόμη δημιουργεί σκεπτικισμό η οριστική αποχώρηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας από την πολιτική. Ως γνωστόν ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος των Podemos, εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον ισπανικό κυβερνώντα συνασπισμό, είχε γέφυρες, σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και η αποχώρησή του μόνο ως θετικό νέο δεν αντιμετωπίστηκε από την Κουμουνδούρου.
Βεβαίως οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα διαβάζουν με τους δικούς τους όρους την ήττα των Podemos αλλά και τη δεξιά επικράτηση στη Μαδρίτη. «Εχει να κάνει με την ειδική διαχείριση της πανδημίας στη Μαδρίτη από την Αγιούσο. Επιλέχθηκε ως καλύτερο και ηπιότερο μέτρο το τοπικό και στοχευμένο λοκντάουν και αυτό φάνηκε πως άρεσε στην τοπική κοινωνία εκεί. Πάντως η δεξιά επικράτηση δεν είναι τάση στην Ισπανία, αφού ας πούμε στην Καταλωνία ή τη Χώρα των Βάσκων η Δεξιά έχει χάσει» έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποκωδικοποιώντας το «πολιτικό ταμείο». Συμπλήρωνε το άφθαρτο του προσώπου της Αγιούζο ως παραπάνω αιτία της νίκης, χωρίς όμως να συνδέει την αποχώρηση του Ιγκλέσιας με τα ελληνικά πολιτικά γεγονότα.
«Μάλλον θα επιχειρήσουν να το κάνουν οι αντίπαλοί μας, αν και το ισπανικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό» σημείωνε, όμως η τάση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, αυτό που διέρρεε χθες από την Κουμουνδούρου σε σχέση με την ισπανική μάχη ήταν πως οι Podemos δεν θα εξαφανιστούν από το πολιτικό σκηνικό μετά την ήττα της Μαδρίτης. Πως θα υπάρξει ανανέωση προσώπων μετά τον Ιγκλέσιας και θα κριθούν εν πολλοίς από το πόσο θα κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τις θέσεις – κλειδιά που έχουν στη συγκυβέρνηση με τον Σάντσεθ (π.χ. τα εργασιακά). «Είναι ιδιάζουσα περίπτωση η Μαδρίτη, αλλού το Λαϊκό Κόμμα καταποντίστηκε» έλεγαν χθες, αν και σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμούνται τις «σχέσεις και τις φιλίες τους με τους Podemos τον καιρό των Μνημονίων».
Με ευρωσοσιαλιστές
ίγουρα η μέρα δεν ήταν καλή χθες για την Κουμουνδούρου. Σχετίζεται δε με την προσπάθεια που γίνεται για συμπράξεις στην Ευρώπη όπως έδειξε και η πρόσφατη ημερίδα όπου συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωσοσιαλιστές – συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, ο επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι κ.ά. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως παραμένουν παρατηρητές και συνομιλητές με τους Σοσιαλιστές στην Ευρώπη, αλλά και οργανικά μέλη της Αριστεράς. Θέλουν, λένε, να γίνουν η γέφυρα για να αρθρωθεί ένας νέος ριζοσπαστικός λόγος σε μια Ευρώπη που έχει αλλάξει. Αφού, σημειώνουν, έχει για παράδειγμα γίνει αναστολή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, δεν αρκεί να λες πως «είσαι κατά της λιτότητας αλλά και πως έχεις προτάσεις έμπρακτες».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση Τσίπρα για αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομική Σύγκλιση. Μια άσκηση ισορροπίας βέβαια δύσκολη – ο Τσίπρας μιλάει και με τον Σάντσεθ και με τους Podemos. Μια άσκηση μετριοπάθειας και ταυτόχρονα ριζοσπαστισμού, ή ένας δυϊσμός που δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί.