Το αμερικανικό Πεντάγωνο προς το παρόν δεν σχεδιάζει να καταρρίψει το ανώτερο στάδιο ενός κινεζικού πυραύλου που αναμένεται να πέσει σε άγνωστη τοποθεσία της Γης το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, αν και η Κίνα επιμένει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός.
Ο πύραυλος Long March 5B εκτοξεύτηκε από το κινεζικό νησί του Χαϊνάν στις 29 Απριλίου και έθεσε με επιτυχία σε τροχιά το Tianhe, την πρώτη υπομονάδα ενός νέου διαστημικού σταθμού. Ήταν η πρώτη από 11 αποστολές για τη συναρμολόγηση του κινεζικού τροχιακού εργαστηρίου.
Οι περισσότερες εκτοξεύσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε το ανώτερο στάδιο του πυραύλου να πέσει στον ωκεανό αφού απελευθερώσει το φορτίο σε ύψος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ανώτερο στάδιο του πυραύλου, μήκους περίπου 30 μέτρων, τέθηκε σε ασταθή τροχιά και παραμένει ασαφές αν το κέντρο ελέγχου της αποστολής διατηρεί τον έλεγχό του ή όχι.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ανέφερε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το ανώτερο στάδιο του πυραύλου είναι πιθανότερο να συντριβεί στον ωκεανό παρά στην ξηρά. Εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή το Σαββατοκύριακο.
Στην Κίνα, αναφέρει το Associated Press, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα «παρακολουθεί προσεκτικά» την κατάσταση και θα εκδώσει «έγκαιρα» ενημέρωση σχετικά με το πού και το πότε θα εισέλθει ο πύραυλος στη γήινη ατμόσφαιρα.
«Από ό,τι καταλαβαίνω, ο πύραυλος αυτού του είδους βασίζεται σε έναν ιδιαίτερο τεχνικό σχεδιασμό και το μεγαλύτερο μέρος των εξαρτημάτων του θα καταστραφεί φλεγόμενη κατά τη διαδικασία επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών σε αεροπορικές δραστηριότητες ή στο έδαφος είναι πολύ μικρή» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ουάνγκ Ουενμπίνγκ.
Η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Global Times, μια έκδοση του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ανέφερε ότι ο πύραυλος καλύπτεται από ένα «λεπτό» στρώμα αλουμινίου που θα καταστραφεί κατά την μετεωρική πτώση.
Χαρακτήρισε δε «Δυτικές υπερβολές» τις αναφορές ότι ο πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτος.
Το περιστατικό σίγουρα δεν είναι πρωτοφανές: τον Μάιο του 2020, ένας άλλος κινεζικός πύραυλος συνετρίβη ανεξέλεγκτος στον Ατλαντικό Ωκεανό έξω από τη Δυτική Αφρική –ήταν το μεγαλύτερο τεχνητό αντικείμενο που έπεσε στη Γη μετά τον σοβιετικό σταθμό Salyut 7 το 1991.
Ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας, με την ονομασία Tiangong-1, συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2016 αφότου το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι είχε χάσει τον έλεγχο.
Στις ΗΠΑ, εξαρτήματα πυραύλου Falcon 9 που εκτόξευσε η SpaceX έπεσαν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και τις ακτές του Όρεγκον.