«Ο γάμος τους μπορεί να έχει “ανεπανόρθωτα διαρρηχθεί”, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα αναφορικά με τη μελλοντική κατεύθυνση, τη δομή και τη διοίκηση του φιλανθρωπικού οργανισμού που έχουν ιδρύσει από κοινού». Με αυτή τη διαπίστωση ξεκινά άρθρο των «Financial Times» αναφορικά με το μέλλον του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς μετά την αίτηση διαζυγίου που κατέθεσαν τη Δευτέρα ο συνιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Microsoft και η επί 27 χρόνια σύζυγός του.
Το ενδιαφέρον για την τύχη του ιδρύματος δεν είναι απλώς ηθικής φύσης. Αποδεικνύει ότι υπάρχει και έντονο οικονομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν παγκόσμιο κολοσσό – κάτι που σημαίνει ότι μια ρήξη μεταξύ των μεγαλομετόχων του μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες και ανεπιθύμητες συνέπειες.
Το αποδεικνύουν εξάλλου οι αριθμοί: Τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει επισήμως όχι απλώς ξεπερνούν το αντίστοιχο ΑΕΠ περίπου 110 χωρών του πλανήτη, αλλά υπερκαλύπτουν το ποσό που έχει προσδιορίσει για φέτος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερους από 235 εκατομμύρια ανθρώπους που τη χρειάζονται επειγόντως και φτάνει στα 35 δισ. δολάρια.
Τα παραπάνω είναι πρακτικά και ο λόγος που αμφότεροι έσπευσαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες. Και παράλληλα να διαβεβαιώσουν πως η διαδρομή τους σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να έκλεισε τον κύκλο της, όμως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά στην επαγγελματική τους σχέση.
«Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε την πίστη σε αυτή την αποστολή και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού στο ίδρυμα. Ωστόσο δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να εξελιχθούμε περαιτέρω ως ζευγάρι στην επόμενη φάση της ζωής μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή που υπογράφουν και οι δύο. «Ο Μπιλ και η Μελίντα θα παραμείνουν συμπρόεδροι και διαχειριστές. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγή του ρόλου τους ή του οργανισμού» σημειώνει επίσης η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμα.
Παρ’ όλα αυτά, έστω κι αν οι δύο συνεχίσουν να ηγούνται του δημιουργήματός τους και να το στηρίζουν, ο καθένας θα διαθέτει τόση «δύναμη πυρός» στα χέρια του που θα είναι σε θέση να αναπτύξει τις δικές του πρωτοβουλίες και να προωθήσει διαφορετική στρατηγική μέσω αυτών. Αλλωστε, καθώς το ζεύγος δεν είχε υπογράψει σχετικό σύμφωνο, βάσει της νομοθεσίας που ισχύει στην Ουάσιγκτον, τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία – τα οποία αποτιμώνται σε 130-145 δισ. δολάρια και χαρίζουν στον Μπιλ Γκέιτς τη θέση του τέταρτου στη λίστα με τους μεγιστάνες του πλούτου παγκοσμίως – θα μοιραστούν ακριβώς στη μέση.
Η πλουσιότερη γυναίκα
Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς θα γίνει η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη, μετά τη Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάιερς, ιδιοκτήτρια της αυτοκρατορίας της L’Oreal, με περιουσία της τάξης των 83 δισ. δολαρίων. Είναι λογικό και αναμενόμενο λοιπόν να έχει ήδη αρχίσει να καταστρώνει τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα.
Εκεί, μάλιστα, δεν αποκλείεται να συναντηθεί με μία ακόμα «ατυχήσασα» – την πρώην σύζυγο του αφεντικού της Amazon και πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, Τζεφ Μπέζος. Υπενθυμίζεται πως το ζεύγος Μπέζος είχε πάρει διαζύγιο το 2019, εξέλιξη που έφερε τη Μακένζι Σκοτ να διαχειρίζεται μια περιουσία ύψους 38 δισ. δολαρίων. Σήμερα δε αποτιμάται στα 60 δισ., μια και η αξία της μετοχής της εταιρείας έχει εκτιναχθεί στα ύψη σε αυτό το διάστημα – με αποτέλεσμα η πρώην «πρώτη κυρία» της Amazon να έχει διαθέσει το 2020 κάπου 6 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο έχουν προχωρήσει ήδη σε μια συνεργασία η οποία ενδέχεται να ήταν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας νέας φιλανθρωπικής «κοινοπραξίας» που θα κάνει τη διαφορά και θα έχει επικεφαλής της γυναίκες. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Η Πρόκληση της Ισότητας που δεν Μπορεί να Περιμένει», η οποία εκδηλώθηκε πέρυσι και, με αρχικό κεφάλαιο 30 εκατ. δολαρίων, έθεσε στόχο τη διεύρυνση της επιρροής των γυναικών στις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς. Εφόσον το «πείραμα» στεφθεί με επιτυχία, δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα να είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και να κάνει αίσθηση.
Ετοιμαστείτε λοιπόν, μια και προβλέπεται… οργασμός φιλανθρωπίας σε έναν γενικώς απάνθρωπο κόσμο!