Λίγες ώρες απομένουν για το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων και τα ευτράπελα δεν έχουν λείψει.
Αρκετοί μαθητές και γονείς ψάχνουν στο παρά πέντε στα εφημερεύοντα φαρμακεία να αγοράσουν self tests, μιας και η πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορούν να τα προμηθευτούν δωρεάν με τον ΑΜΚΑ έκλεισε χθες το απόγευμα.
Πρόβλημα υπάρχει όμως και με την ηλεκτρονική υποβολή του αποτελέσματος, καθώς στην περίπτωση που ο γονέας δεν έχει προμηθευτεί εγκαίρως το δωρεάν τεστ το σύστημα απαγορεύει τη δήλωση του αποτελέσματος. Σε αυτή την περίπτωση η δήλωση πρέπει να γίνει χειρόγραφα και να δοθεί στο σχολείο.
Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη θα διατίθενται τα self test στους μαθητές.
Μικρή η συμμετοχή στην πλατφόρμα μέχρι στιγμής – Σχεδόν στο 3% η θετικότητα
Στα 858 υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα θετικά self test μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού σχολείων που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα πλατφόρμα self-testing.gov.
Συνολικά έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα 255.528 τεστ από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία. Η θετικότητα, δηλαδή, μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 2,97%.
Οι 858 μαθητές που βρέθηκαν θετικοί προφανώς δεν θα πάνε στο σχολείο αύριο και θα πρέπει να κάνουν δεύτερο μοριακό τεστ – είτε σε δομή του ΕΟΔΥ είτε ιδιωτικά – για να επιβεβαιωθεί ή όχι το θετικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.
«Καμπάνες» στους απείθαρχους
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις τάξεις μόνο με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τεστ. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα και το αποτέλεσμα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
Η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να κάνουν self – test θα έχουν μείωση στον μισθό τους.
Παράλληλα, «πράσινο φως» δόθηκε και για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου από τις 10 του μήνα.
Γυμνάσια και λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου, στις 14 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ η σχολική χρονιά για τα δημοτικά σχολεία θα τελειώσει στις 25 Ιουνίου.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα». Ωστόσο γονείς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας επισημαίνουν πως υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις.
Την ίδια ώρα η νέα σχολική χρονιά φαίνεται πως θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Μεσολόγγι από αύριο μέχρι και την Τετάρτη λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κοροναϊού.
Στις 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Oδηγίες για μαθητές και γονείς: Πώς γίνεται το self test και πώς δηλώνεται στην πλατφόρμα
Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).
Τα βήματα είναι τα εξής:
1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.
2. Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει σήμερα ή αύριο το πρωί.
3. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test:
- Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.
- Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.
Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.
Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;
1. Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.
3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι υπόχρεοι και οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;
1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.
2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.