Κλινική μελέτη για το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναϊού ξεκινά στη χώρα μας προκειμένου να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του.
Η μελέτη φάσης ΙΙ, θα διενεργηθεί σε 100 ασθενείς στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία», με το συντονισμό του καθήγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων. Η μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκρισή της από τον ΕΟΦ.
Το φάρμακο στηρίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία των εξωσωμάτων και αποτελεί εισπνεόμενη θεραπεία, μέσω της οποίας οι ειδικές πρωτεΐνες – εξωσώματα φτάνουν στους πνεύμονες και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση του ιού.
Χορηγός της κλινικής μελέτης είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.
Το φάρμακο αυτό αξιοποιώντας την τεχνολογία των εξωσωμάτων, θεωρείται πρωτοποριακό, καθώς η ενσωμάτωση φαρμάκων στα εξωσώματα αυξάνει τη δραστικότητά τους πάνω από 50 φορές. Τα εξωσώματα είναι κυστίδια που προέρχονται από κύτταρα που υπάρχουν στο αίμα, τα ούρα, και τις κυτταροκαλλιέργειες. Μπορούν να μεταφέρουν μόρια από το ένα κύτταρο στο άλλο μέσω της μεμβράνης με τη διακίνηση των κυστιδίων, επηρεάζοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα δενδριτικά κύτταρα και Β κύτταρα, και παίζουν ένα λειτουργικό ρόλο στην μεσολάβηση αποκρίσεων του ανοσοποιητικού απέναντι σε παθογόνους οργανισμούς.
Το φάρμακο που θα τεθεί υπό μελέτη και στη χώρα μας, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να λαμβάνεται με εισπνεόμενο τρόπο, φτάνοντας άμεσα στους πνεύμονες του ασθενή, έναντι άλλων μορφών χορήγησης. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η συγκεκριμένη εισπνεόμενη θεραπεία φαίνεται αποτελεσματική σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη COVID-19.
Η εν λόγω θεραπεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην έρευνα που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προσθήκη μιας νέας, καινοτόμας θεραπευτικής επιλογής στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτείται από την ελληνική φαρμακευτική ELPEN και είναι η δεύτερη κλινική μελέτη που χρηματοδοτεί η ελληνική φαρμακευτική, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, μετά την κλινική μελέτη GRECCO-19 για την κολχικίνη, πέρυσι. Η εταιρεία επί 56 χρόνια παράγει αξιόπιστα φάρμακα, εστιάζοντας στην έρευνα στην οποία επενδύει πάνω από 10% του τζίρου της. Το 1996 ίδρυσε το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το «Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό Κέντρο». Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νέου Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα Αττικής για την περαιτέρω στήριξη του ερευνητικού έργου της εταιρείας, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.