Γιατροί στην Ινδία προειδοποιούν κατά της πρακτικής στην οποία καταφεύγουν πολίτες να χρησιμοποιούν την κοπριά από αγελάδες ως μέσο προστασίας από τον κοροναϊό λέγοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά της και ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει χάος στην Ινδία με 22,66 εκατομμύρια κρούσματα και 246.116 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Μάχη στα νοσοκομεία

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί πιθανόν να είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότεροι και οι πολίτες σε όλη τη χώρα δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν νοσοκομειακές κλίνες, οξυγόνο ή φάρμακα με αποτέλεσμα πολλοί να πεθαίνουν λόγω της έλλειψης αυτών.

Γιατί καλύπτουν το σώμα τους με κοπριά

Στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας κάποιοι πιστοί πηγαίνουν μια φορά την εβδομάδα σε χώρους όπου βρίσκονται αγελάδες για να καλύψουν το σώμα τους με την κοπριά και τα ούρα των ζώων με την ελπίδα ότι έτσι θα ενισχύσουν την ανοσία τους απέναντι στον ιό ή θα ιαθούν από την covid σε περίπτωση που έχουν νοσήσει.

Ο ινδουισμός θεωρεί την αγελάδα ιερό σύμβολο της ζωής και της Γης και επί αιώνες οι ινδουιστές χρησιμοποιούσαν την κοπριά των ζώων για να καθαρίσουν τα σπίτια τους και για το τελετουργικό της προσευχής τους θεωρώντας ότι έχει θεραπευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Βάζουν μέχρι και οι γιατροί

«Βλέπουμε…ακόμη και γιατρούς να έρχονται εδώ. Θεωρούν ότι αυτή η θεραπεία βελτιώνει την ανοσία και ότι μπορούν μετά να πάνε άφοβα να φροντίσουν τους ασθενείς τους», λέει ο Γκαουτάμ Μανιλάλ Μπορίσα, ένας υπεύθυνος φαρμακευτικής εταιρείας που υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική τον βοήθησε να αναρρώσει από την COVID-19 τον περασμένο χρόνο.

Έκτοτε επισκέπτεται τακτικά το Shree Swaminarayan Gurukul Vishwavidya Pratishthanam, ένα σχολείο που διοικείται από ινδουιστές μοναχούς και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο κεντρικό παράρτημα της Ινδίας της εταιρείας Zydus Cadila, η οποία αναπτύσσει το δικό της φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Καθώς οι συμμετέχοντες περιμένουν το μείγμα κοπριάς και ούρων του ζώου να στεγνώσει πάνω στα σώματά τους αγκαλιάζουν τις αγελάδες που βρίσκονται εκεί και κάνουν γιόγκα για να ενισχύσουν το ενεργειακό τους επίπεδο.

Ξεπλένονται με γάλα

Στη συνέχεια ξεπλένονται με γάλα ή με ξινόγαλο.

Γιατροί και επιστήμονες στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει κατά της πρακτικής εναλλακτικών θεραπειών ενάντια στην COVID-19, λέγοντας ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας και να προκαλέσουν επιπλοκές σε άλλα προβλήματα υγείας.

«Δεν υπάρχουν ασφαλείς επιστημονικές ενδείξεις ότι η κοπριά ή τα ούρα των αγελάδων μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία κατά της COVID-19, αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα πίστης», λέει ο δρ Τζ.Α Τζεϊαλάλ, πρόεδρος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου της χώρας.

«Ενέχει επίσης κινδύνους για την υγεία το να αλείφεσαι ή να καταναλώνεις αυτά τα προϊόντα–άλλες ασθένειες μπορούν να μεταφερθούν από τα ζώα στους ανθρώπους», επισημαίνει ο ίδιος.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η πρακτική αυτή κινδυνεύει να προκαλέσει εξάπλωση του κορονοϊού καθώς περιλαμβάνει τη συγκέντρωση ανθρώπων σε ομάδες.

Ο Μαντχουτσαράν Ντας, ο οποίος είναι ένας άλλος υπεύθυνος σε χώρο φύλαξης αγελάδων στο Αχμενταμπάντ, είπε ότι οι υπεύθυνοι μειώνουν τον επιτρεπόμενο αριθμό των συμμετεχόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ