Επιπλέον ποσό πέραν των αρχικών 4 δισ. ευρώ επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για το 2021.
Την προσπάθεια αυτή (πέραν του 13% των 30,5 δισ. ευρώ) ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο Delphi Εconomic Forum. «Θα επιδιώξουμε να λάβουμε επιπλέον ποσό» είπε και πρόσθεσε πως, αν αυτό συμβεί, δεν θα μειωθούν οι επόμενες δόσεις, αλλά θα γίνει πιο εμπροσθοβαρής η χρηματοδότηση.
Ανέφερε μάλιστα πως το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα αρχίσει η έλευση των κονδυλίων.
Εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 4%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, και από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου ένα σημαντικό ποσό οδεύει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.
Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ), τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ), τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό (250 εκατ. ευρώ) και το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ).
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, το οποίο έχει τέσσερις κλάδους: Τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη φορολογική πολιτική, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα και το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου.
Συμβολή
Ο υπουργός επεσήμανε τη βοήθεια που θα δώσει το Ταμείο στην ελληνική οικονομία, προσδιορίζοντας αυτή ως εξής:
-Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20% επιπλέον σε σχέση με το ύψος τους χωρίς τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.
-Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 7 μονάδες επιπλέον, ενώ ειδικά εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,6% αντί του 2,4%.
-Η απασχόληση θα αυξηθεί το 2026 κατά 4 μονάδες επιπλέον, που «μεταφράζεται» σε περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείς για την ασκούμενη φορολογική πολιτική, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων και εισφορών άρχισαν το 2019 και συνεχίζονται και σήμερα με το πακέτο, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, και κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Επεσήμανε ότι «αξιοποιούμε την αξιοπιστία της χώρας και τη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Και κατέληξε λέγοντας πως «όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος με ασφάλεια, αυτός θα συνεχίσει να αξιοποιείται για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».
Αναφορικά με τις εαρινές Εκτιμήσεις της Ε.Ε που βλέπουν πιο μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ φέτος, ο ίδιος σχολίασε: «Χαίρομαι που η εικόνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμα πιο αισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας» είπε για