Γραφεία υποστήριξης των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα από τις αρχές της εβδομάδας. Και καθώς έχουμε μπει στην «αντίστροφη μέτρηση» για τη φετινή εξεταστική διαδικασία, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε μετά την ανακοίνωση του προγράμματος των Πανελλαδικών, του αριθμού εισακτέων και των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να προχωρήσει σε ένα ακόμη βήμα: Τη λειτουργία ειδικών γραφείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας τα οποία τον επόμενο μήνα και μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών στις 14 Ιουνίου θα προσφέρουν απαντήσεις σε ερωτήματα τεχνικής φύσης ή θα προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη. Τα γραφεία αυτά θα στεγαστούν κυρίως στα ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) όλων των περιφερειών και πρακτικά θα λειτουργήσουν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λόγω πανδημίας.
Στις γραμμές θα απαντούν ειδικοί σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχολόγοι, ενώ η λειτουργία τους ανακοινώνεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τις επόμενες ώρες.
Οι ανατροπές
Κατά τα άλλα, «3+1» δεδομένα και ανατροπές στη φετινή εξεταστική διαδικασία επισημαίνει ο σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Χρήστος Ταουσάνης, που εξηγεί κατά περίπτωση:
- 1. Είμαστε προφανώς μπροστά στο πρώτο βήμα της αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι εισακτέοι του 2020 ήταν 77.970. Φέτος, οι εισακτέοι ανέρχονται σε 77.415. Ωστόσο, υπάρχει εδώ μια σημαντική διαφορά: Φέτος, κατόπιν εισήγησης του ίδιου του ΑΕΙ, δεν συμπεριλαμβάνονται τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών τα οποία πέρυσι πρόσφεραν αρκετές θέσεις (907). Να περιμένουμε, λοιπόν, περαιτέρω περιορισμό των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης το επόμενο χρονικό διάστημα;
- 2. Ενα από τα κριτήρια της κατανομής του αριθμού των θέσεων ήταν η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «…αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική». Σίγουρα, η ενίσχυση του αριθμού εισακτέων σε τμήματα Πληροφορικής, Κτηνιατρικής πράγματι μπορεί να έχει μια ερευνητική και εκτιμώμενη βάση για αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης. Ωστόσο, για την ελληνική αγορά εργασίας, και συνυπολογίζοντας τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, τη σημαντική μείωση των γεννήσεων, την πληθώρα σχετικών πτυχιούχων αλλά και τον αριθμό σχολείων που έκλεισαν-συγχωνεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση στα Τμήματα Πρώιμης Ηλικίας και Νηπιαγωγών τελικά φαίνεται περιττή.
- 3. Η «νέα τάξη» πραγμάτων μεταξύ τμημάτων υψηλής ζήτησης και τμημάτων χαμηλού ενδιαφέροντος φαίνεται από τους συντελεστές που επέλεξαν τα πανεπιστήμια. Τμήματα με ίδιο γνωστικό αντικείμενο, σε διαφορετικό ΑΕΙ, επέλεξαν διαφορετικό συντελεστή για την ΕΒΕ του τμήματος ακόμη και για την ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος. Για παράδειγμα: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα): Συντελεστής ΕΒΕ 0,90, συντελεστής Ελάχιστης Βάσης ειδικού μαθήματος 0,90. Στο αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ ο συντελεστής ΕΒΕ είναι 1,10 και ο συντελεστής Ελάχιστης Βάσης ειδικού μαθήματος είναι 1,10. Βέβαια, εκεί που ο συντελεστής εν τέλει θα κάνει την ειδοποιό διαφορά θα είναι σε ομοειδή τμήματα που κινούνται σε κοντινές βαθμολογίες στα χαμηλά στρώματα των βαθμολογιών και, ενδεχομένως, η τιμή του συντελεστή θα εμποδίσει την είσοδο σημαντικού αριθμού υποψηφίων.
- 4. Μείωση των εισακτέων (γεγονός που ενδεχομένως θα αποτελέσει και παράγοντα για άνοδο των βάσεων στα συγκεκριμένα τμήματα) έχουμε σε ορισμένα κεντρικά και γνωστά τμήματα. Τμήματα όπως το Γεωπονίας ΑΠΘ, Κοινωνιολογίας Παντείου, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου, Μαθηματικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Νομικής Αθήνας, Οργάνωσης και Διοίκησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πανεπιστημίου Πειραιώς, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά κ.ά. Βέβαια, καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη της πορείας των βάσεων στα προαναφερθέντα τμήματα θα είναι οι βαθμολογίες και οι προτιμήσεις των υποψηφίων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ