Σε δοκιμασία με πολιτικές προεκτάσεις και με σοβαρό αποτύπωμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εξελίσσεται για το Μαξίμου η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των ανήλικων παιδιών από τους διαζευγμένους γονείς, η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εκ μέρους της κυβέρνησης επιχειρείται να μένει ανοιχτό το παράθυρο των βελτιώσεων σε επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς αυτές συναντούν «τοίχο» και εντός της γαλάζιας ομάδας με προβληματισμό στο παρασκήνιο μερίδας κυβερνητικών βουλευτών και με αυξανόμενες – δημόσια – ενστάσεις μεταξύ άλλων από την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, αλλά και την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Υψηλάντη. Οσο και αν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης διακρίνεται δυσαρέσκεια για τις αντιρρήσεις και επίμονες προσπάθειες στήριξης της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να εξελιχθεί αυτό το ευαίσθητο θέμα σε πολιτικό ζήτημα με ορατό τον κίνδυνο για σοβαρές εσωτερικές «ρωγμές», ούτε να κατηγορηθεί ότι φέρνει τελικά περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει με τις νέες ρυθμίσεις.
Αλλωστε ήδη το… σφυροκόπημα με «γαλάζιες» τροπολογίες (δέκα τον αριθμό, όπως τις προώθησαν από κοινού η Γιαννάκου και η Κεφαλογιάννη) επιδεινώνει τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης, πιέζοντάς την για οριστικές απαντήσεις, την ίδια ώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ (καταψήφισε επί της αρχής), ανεβάζοντας τους τόνους, βάζει στο κάδρο της οξείας κριτικής τον Πρωθυπουργό.
Κριτική από Γιαννάκου
Στο εν λόγω νομοσχέδιο έχουν ήδη υπάρξει τροποποιήσεις λόγω αντιδράσεων (αρχικά δεν προβλεπόταν πρωτόδικη καταδίκη αλλά αμετάκλητη για να χάσει τη συνεπιμέλεια ο ένας γονιός σε περίπτωση οικογενειακής βίας, αν και μετά τη διόρθωση παραμένουν προβληματισμοί) ενώ πλέον οι δέκα τροπολογίες αγγίζουν σημαντικό μέρος του πυρήνα του νομοσχεδίου του Κώστα Τσιάρα. Και αυτό σε μια προσπάθεια των δύο βουλευτών της ΝΔ να αναδείξουν «αστοχίες» και την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις με βάση το συμφέρον των παιδιών. «Δεν πρέπει να ρυθμίζονται άκαμπτα και οριζόντια. Τα παιδιά δεν αποτελούν μαθηματική εξίσωση» έγραψε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η Μαριέττα Γιαννάκου, με τη νέα αιχμηρή αποστροφή «δεν βλέπω διάθεση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποδεχθεί προτάσεις».
Τα «αγκάθια»
Η οξεία κριτική με αίτημα για νομικοτεχνικές διορθώσεις εστιάζει μεταξύ άλλων στην από κοινού και «εξίσου» γονική μέριμνα και στο τεκμήριο του 1/3 του συνολικού χρόνου που εισάγεται για τον γονέα με τον οποίον δεν διαμένει το τέκνο. Για το τελευταίο, όπως αναφέρεται στην έκθεση αιτιολόγησης των τροπολογιών, «ο χρόνος δεν μπορεί να τεκμαίρεται (…) το τεκμήριο είναι μαχητό και ανατρέπεται, αν αποδειχθεί ότι το συμφέρον του παιδιού επιβάλλει μικρότερο χρόνο επικοινωνίας». Επίσης επισημαίνεται ότι η έννοια «εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» μπορεί «να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα ως ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας» (και όχι ως ισότιμη δηλαδή) ενώ για το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα και τέκνου προτείνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί διατηρεί το δικαίωμα της κατά το δυνατόν ευρύτερης προσωπικής επικοινωνίας με αυτό, και ο αποκλεισμός της επικοινωνίας να είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους.