Τον δρόμο προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνοιξε η ΕΜΑΚ του πυροσβεστικού σώματος.
Σύμφωνα με όσα έγιναν χτες γνωστά, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ανδρών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκε με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου «28550 Φ 215.2» έγγραφο.
Στο έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα ο Radio North 98, επισημαίνεται ότι «μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής (σ.σ. στις ΕΜΑΚ) θα υπηρετούν σ’ αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».
Μάλιστα με το ίδιο έγγραφο καλούνται τα στελέχη των ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το επιθυμούν, να το πράξουν ως τις 11 Ιουνίου με την ειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντικατασταθούν από άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους.
Από την πλευρά τους τα μέλη του σώματος της ΕΜΑΚ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την διατύπωση της απόφασης που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τους.
Μιλώντας στον Σκάι είπε πως τους ενοχλεί «η απειλή. Είναι απορημένοι οι συνάδελφοι. Δημιουργήθηκε ένα θέμα που δεν υπάρχει», και πρόσθεσε πως κανένας δεν αρνήθηκε να εμβολιαστεί.
Χαρακτήρισε λανθασμένη τη διατύπωση της απόφασης και προειδοποίησε ότι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν αρνητές εμβολιασμών στο Σώμα απάντησε ότι «όπως και μέσα στην κοινωνία θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό αλλά δεν έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν απλώς στάθηκαν πίσω – πίσω».
Συνεχίζοντας ο κ. Σταθόπουλος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση βάζει την ΕΜΑΚ απέναντι στην κοινωνία και την παρουσιάζει σαν αρνητή ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των εμβολιασμένων στην ΕΜΑΚ που αριθμεί περίπου 400 άτομα και επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανέναν θέμα με τους εμβολιασμούς καθώς «ψυχή τους είναι η προστασία του πολίτη».
Γιατί έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ – Τι λέει η Πελώνη
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων υπηρετούν την ΕΜΑΚ μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι η κυβέρνηση να προσβάλει κάποιον.
«Η ΕΜΑΚ πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Στόχος δεν είναι να προσβληθεί κανένας. Η ΕΜΑΚ είναι άμεσης διαθεσιμότητας ομάδα. Γι΄αυτό δίνεται δυνατότητα όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν να μεταφερθούν αλλού και όσοι έχουν εμβολιαστεί να μεταφερθούν στην συγκεκριμένη ομάδα», τόνισε η κ. Πελώνη τονίζοντας πως η συζήτηση για τους υγειονομικούς είναι μία συζήτηση που θα γίνει το φθινόπωρο.
Ποιοι παίρνουν σειρά
Πάντως όπως διευκρίνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άλλων ομάδων θα ανοίξει από το φθινόπωρο.
Σειρά τότε φαίνεται πως θα πάρει το υγειονομικό προσωπικό. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να μην αφορά μόνο τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, αλλά και όσους εργάζονται σε γηροκομεία και άλλες δομές υγείας. .
Ερωτηθείσα η Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με τους λόγους που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ξεκίνησε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας».
Στόχος για 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου
Την ίδια ώρα με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στόχο τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χθες τόνισε πως είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις.
Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χωρά και ο αριθμός θα αυξηθεί με αυτά που θα προστεθούν στα νησιά από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των ιδιωτών έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 300 κέντρα και θα υπάρξει αμοιβή ανά εμβολιασμό.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»
Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα, καθώς όπως τόνισε η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει όταν μηδενίσουν τα κρούσματα.
«Δίνουμε βαθμούς ελευθερίας και δυνατότητες με εμβολιασμούς και testing να κινηθούμε πιο άνετα, αλλά να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ερωτηθείς για το αν οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν προνομία, σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει όταν θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν.