Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών.
«Οι ιοί γενικώς κάνουν εύκολα μεταλλάξεις. Απόδειξη ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε άλλο εμβόλιο για τη γρίπη. Επομένως αναμένεται και στον κοροναϊό να υπάρχει μετάλλαξη, πόσο μάλλον όταν είσαι σε φάση επιδημίας. Η πρώτη μετάλλαξη που αντιμετωπίσαμε ήταν η βρετανική που διαδόθηκε πολύ εύκολα παγκοσμίως, γιατί μεταδιδόταν πολύ γρήγορα. Μετά είχαμε τη μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική, είχαμε τη μετάλλαξη της Βραζιλίας και περιοδικά ακούμε για διάφορες μεταλλάξεις όπως αυτή στον κέντρο της Αθήνας, που λάθος την ονόμασαν αθηναϊκή. Ήταν προφανώς από μετανάστες από τη Νιγηρία, είναι ένα στέλεχος που το παρακολουθούμε, γιατί δεν ξέρουμε αν το καλύπτουν τα εμβόλια. Τέλος έχουμε την ινδική μετάλλαξη. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται ότι δεν κάνει βαριά συμπτώματα. Η νιγηριανή, το ίδιο, αλλά δεν είναι πολλά τα κρούσματα για να έχουμε αρκετά δεδομένα. Στις γνωστές μεταλλάξεις, τα εμβόλια που έχουμε είναι δραστικά», εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου.
«Δύο ομάδες με ανησυχούν σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη»
Αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα η ίδια είπε ότι «Αυτή τη στιγμή με απασχολεί η ομάδα άνω των 65 ετών, που έχουμε ένα 35% που δεν έχει πάει να εμβολιαστεί. Όταν είσαι σε αυτή την ηλικία κινδυνεύεις 20 φορές περισσότερο αν μπεις στην ομάδα να πεθάνεις. Εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι, που σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Η δεύτερη ομάδα που με ανησυχεί είναι οι νοσηλευτές μας, που ένα ποσοστό γύρω στο 25% δεν έχει εμβολιαστεί».
«Θα πρέπει να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους νοσηλευτές»
«Συζητείται σε όλη την Ευρώπη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από τη μία είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις και ο καθένας λέει ότι είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Αλλά οι ιώσεις δε μένουν σε εμάς. Μπορεί ένας να κολλήσει, και να κολλήσει μετά 100 άτομα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε με τα εμβόλια την πανδημία, να έχουμε ένα καλοκαίρι πιο ελεύθερο. Πιθανόν το νοσηλευτικό προσωπικό, επειδή αντιμετωπίζουν δύσκολες περιπτώσεις είναι φυσικό να έχουν κάποιο μικρό φόβο. Αλλά αυτό το φόβο πρέπει να τον αποβάλουν, γιατί έχει εμβολιαστεί τόσος κόσμος παγκοσμίως. Θεωρώ ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου πρέπει να συζητηθεί για τους νοσηλευτές, και για την ασφάλεια των ίδιων», είπε η κ. Γιαμαρέλλου σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους νοσηλευτές.
Σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, η ίδια τόνισε ότι «Προχωράει ο εμβολιασμός, αλλά δεν ξεπεράσαμε το 50-60% για να νιώθουμε πιο ασφαλείς. Άρα δεν βγάζω τη μάσκα μου και συνεχίζω να τηρώ τα μέτρα. Το πόσο θα κρατηθούν οι μάσκες θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εμβολιασμών. Όταν ξεπεράσουμε το 60-70% στους εμβολιασμένους, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε το αν θα πετάξουμε τις μάσκες».
Μιλώντας, τέλος, για την περίπτωση άνδρα στην Κρήτη που παρουσίασε διπλή θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca, η ίδια είπε «Ξέρω ότι η περίπτωση είναι σε διερεύνηση, ξέρω ότι το παιδί χειρουργήθηκε και πήγε πολύ καλά. Συνέπεσαν όλα αυτά κοντά με τον εμβολιασμό του. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο γεγονός ή έφταιγε το εμβόλιο. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια. Υπάρχουν δύο θρομβώσεις: Εκείνη που συνδυάζεται με μεγάλη πτώση των αιμοπεταλίων, και η κοινή θρόμβωση, η οποία δεν οφείλεται σε εμβόλια. Περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπής εμβολιασμών. Αν έχω 4 πιθανότητες στο εκατομμύριο να κάνω θρόμβωση με τα εμβόλια, έχω 1000 πιθανότητες να πάθω θρόμβωση με τα αντισυλληπτικά. Το 20% των ανθρώπων που νοσούν με κορωνοϊό κάνουν θρομβώσεις. Καλό θα ήταν οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη και οι γυναίκες κάτω των τριάντα ετών να κάνουν τα εμβόλια mRNA».