Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την χαλάρωση στα μέτρα κατά του κοροναϊού που οδήγησαν σε αύξηση ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές της χώρας μας.
Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε «Εάν δεν προσέξουμε θα γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση». Συγκεκριμένα μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 είπε: «Από τις τελευταίες εφημερίες, βλέπουμε αύξηση των περιστατικών που έρχονται στα νοσοκομεία. Εάν δεν προσέξουμε θα γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Εμείς οι υγειονομικοί, εάν υπάρξει πάλι τέτοια πίεση, δεν θα τα βγάλουμε πέρα».
«Είναι υποχρέωση του κάθε γιατρού, προσωπική και επιστημονική, να εμβολιάζεται έναντι του κοροναϊού», είπε ακόμη η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων συγκροτούν τις ομάδες της ΕΜΑΚ.
Όπως σημείωσε, «ως τον Σεπτέμβριο που θα γίνει η όποια συζήτηση, θα έχουμε εμβολιαστεί όλοι οι γιατροί», λέγοντας ακόμη ότι οι γιατροί δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπως ισχύει για τα στελέχη της ΕΜΑΚ που δεν θα εμβολιαστούν.
Η κ. Παγώνη εξέφρασε την δυσφορία της για τα φαινόμενα συνωστισμού και την μη χρήση μάσκας από πολλούς πολίτες, λέγοντας ότι «έχουμε ένα ιικό φορτίο που αυξάνεται πάλι σε πολλές πόλεις, όπως σε περιοχές στην Κρήτη».
Αναφερόμενη στα εμβόλια είπε ότι «η πρώτη δόση καλύπτει τον άνθρωπο, μετά από 8-10 ημέρες, κατά 45%-50%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να συνεχίσουν να φορούν την μάσκα τους και να τηρούν τα μέτρα».
«Εμείς δεν λέμε τις προσωπικές μας απόψεις, αλλά τις επιστημονικές. Εμείς λέμε για τις επιπλοκές του ιού», είπε η κ. Παγώνη αναφερόμενη στους αρνητές του κορονοϊού και του εμβολίου.
Βασιλακόπουλος: Καμπανάκι για τη χαλάρωση των μέτρων
«Καμπάνα» κινδύνου για την χαλάρωση που οδήγησε σε αύξηση ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, έκρουσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι σε αυτές τις περιοχές δεν εμφανίστηκε κάποια «μαγική μετάλλαξη» αλλά υπήρξε χαλάρωση και ανέφερε πως σε μέρη όπως η Κρήτη, έναν πανέμορφο τουριστικό προορισμό, μπορεί να κάνει κακό στην τοπική οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας.
«Πρέπει να προσέξουμε ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς διπλά και τριπλά», τόνισε ο καθηγητής και πρότεινε αντί για εφαρμογή τοπικών lockdown που θα «παίξει» στα διεθνή ΜΜΕ να γίνει στις εν λόγω περιοχές μια σοβαρή αστυνόμευση για την αποτροπή φαινομένων όπως κορονοπάρτι που προκαλούν έκρηξη της επιδημίας.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει «ελληνική» ή «αθηναϊκή» μετάλλαξη απάντησε ότι «προφανώς δεν υπάρχει» κα εξήγησε ότι το εν λόγω στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Αθήνα «έχει βρεθεί σε καμιά τριανταριά χώρες». Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει κανείς σε ποια χώρα πρωτοεμφανίστηκε αλλά σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις συνιστούν ότι καλύπτεται από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και έχει πολύ λιγότερο κίνδυνο για παράδειγμα από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.