Ως μία από τις 18 περιοχές της Αττικής «υψίστου κινδύνου» για πύρινη καταστροφή αυτό το καλοκαίρι, με παράλληλο κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες – όπως στο Μάτι πριν τρία χρόνια – είχε προσδιορισθεί από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, η δασική «ζώνη» Αλεποχωρίου – Πόρτο Γερμενό, μεγάλο τμήμα της οποίας έχει παραδοθεί στις φλόγες το τελευταίο 24ωρο.
Η εν λόγω δασική περιοχή θεωρείτο ιδιαίτερα «προβληματική» λόγω του γεγονότος ότι είχε εγκαταλειφθεί, δεν αφαιρείτο η ρητίνη (λόγω της μείωσης της ρητινοπαραγωγής), δεν υπήρχε κανένας καθαρισμός, δεν είχε δασικούς δρόμους. Ετσι το πυκνό δάσος με μεγάλα πεύκα (σ.σ. οι τελευταίες πυρκαγιές εκεί είχαν σημειωθεί πριν 40 χρόνια) στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου θεωρείτο μια από τις πιο μεγάλες «πυριτιδαποθήκες» της Αττικής .
Μάλιστα όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς κινδύνεψαν σοβαρά πολλοί πυροσβέστες.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω δασική περιοχή είχε κινδυνέψει από την πυρκαγιά που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013 (την ίδια ημέρα που σημειώθηκε κι η τραγωδία στο Μάτι) στην Κινέτα. Ομως το πύρινο μέτωπο τότε σταμάτησε στην κορυφή του βουνού και δεν κινήθηκε στην πλευρά του Αλεποχωρίου-Σχίνου.
Οι «κόκκινες περιοχές»
Στη λίστα των 18 δασικών ζωνών υψηλού κινδύνου της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου είναι οι περιοχές Βιλίων, Αγίου Νεκταρίου, Μάνδρας, Ψάθας, Αγίου Σωτήρα, Χασιάς καθώς κι εκείνες της Ιπποκρατείου Πολιτείας, στον Σχοινιά, στον Ζούμπερι όπου είχαν ζητηθεί κι έκτακτα μέτρα πυρασφάλειας αλλά και ειδικό σχέδιο για την εκκένωση των οικισμών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» σε περιοχές όπως το Πόρτο Γερμενό που περιβάλλεται από ορεινή περιοχή με πυκνό δάσος και έναν μόνο δρόμο διαφυγής (προς Βίλια) υπάρχει σχέδιο παραλαβής κατοίκων με βάρκες από γύρω περιοχές ενώ έχει ζητηθεί κι η ενίσχυση των πλωτών μέσων της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποφευχθούν τραγωδίες σαν κι αυτή στο Μάτι πριν από τρία χρόνια. Συνολικά η Πυροσβεστική και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε καθορίσει 35 περιοχές, μεγάλου κινδύνου σε όλη την χώρα.