«Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθαίνει. Είτε είναι Ισραηλινού είτε Παλαιστινίου. Αυτή είναι δική μας θέση. Εμείς πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο. Αυτό πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ λαών και κρατών. Αλλιώς θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας. Τι περιμένετε να πούμε όταν μανάδες κοιμούνται με τα παιδιά τους στο ίδιο δωμάτιο, ώστε αν τους βομβαρδίσουν να πεθάνουν όλοι μαζί και να μη μείνει κανείς πίσω για να θρηνήσει τους υπόλοιπους;». Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» δεν προσπαθεί να συγκρατήσει την ένταση που αισθάνεται, καταγγέλλει το Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα, το χαρακτηρίζει ένα κράτος με αποικιοκρατικές διαθέσεις, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Για τον Μαρουάν Τουμπάσι οι σχέσεις Ελλάδας – Παλαιστινίων είναι ιδιαίτερης σημασίας. «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που είναι πιο κοντά από κάθε άλλον λαό στην Ευρώπη στους Παλαιστινίους. Αγαπάμε τους Ελληνες, έχουμε κοινές παραδόσεις, μας αγγίζει το πνεύμα του ελληνικού λαού, έχουμε κοινές αξίες, μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές» σημειώνει και προσθέτει ότι «η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη λύση δύο κρατών στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». «Εμείς δεν ζητάμε από την Ελλάδα να διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ποτέ. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας και δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα» αναφέρει ο παλαιστίνιος πρεσβευτής, για να προσθέσει ότι αυτές δεν πρέπει να λειτουργούν ενάντια στα εθνικά δικαιώματα των Παλαιστινίων. Απευθυνόμενος σε όλες τις χώρες που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ τονίζει ότι δεν πρέπει «ο δυνάστης να εξισώνεται με τον καταπιεζόμενο» ούτε να ζητείται από αυτόν που βρίσκεται υπό κατοχή να προστατεύει τον κατακτητή του.
Ερωτηθείς αν οι σχέσεις Τουρκίας – Παλαιστίνης μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση Παλαιστινίων – Ελλάδας, ο Τουμπάσι σημειώνει ότι οι σχέσεις με την Αγκυρα είναι καλές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση σε όλα τα ζητήματα και δεν υφίστανται διαφορές. Σημειώνει δε ότι και η Αίγυπτος συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά η σχέση της με την Ελλάδα δεν μπαίνει σε αυτή τη ζυγαριά. Ξεκαθαρίζει δε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου για τους Παλαιστινίους είναι ζωτικής σημασίας. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι αυτή η θέση «ισχύει τόσο για τα ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όσο και για το Κυπριακό». «Η στάση μας απέναντι στην Κύπρο είναι σαφής, σταθερή και ξεκάθαρη», όπως λέει, «έχουμε δεσμούς από την εποχή του Γιασέρ Αραφάτ και των σχέσεων που είχε αναπτύξει με τον Μακάριο. Υποστηρίζουμε την επανένωση του νησιού και λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Οσον αφορά δε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά, σημειώνει ότι ισχύει το ίδιο και η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει λύση «σύμφωνη με τα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Οι δηλώσεις ενός τούρκου απόστρατου ναυάρχου για δήθεν συμφωνία Τουρκίας – Παλαιστίνης για ΑΟΖ είναι μη θέμα. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας – Παλαιστίνης. Μόνο μέρος προπαγάνδας με συγκεκριμένη στόχευση μπορεί να χαρακτηριστεί η αξιοποίησή τους».
Σύμφωνα με τον Τουμπάσι η χρονική στιγμή που εκδηλώνεται η ανάφλεξη στη Γάζα συνδέεται και με τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την πολιτική κρίση στο Ισραήλ. Σημειώνει ωστόσο ότι το διεθνές κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων που αναπτύσσεται μπορεί να επηρεάσει και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Ο Τουμπάσι υπογραμμίζει την ανάγκη τερματισμού των επιθέσεων και επαναλαμβάνει ότι οι Παλαιστίνιοι, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, είναι ανοιχτοί σε ένα ειρηνευτικό όραμα και διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να μην επιχειρηθεί ξανά η εξαπάτηση της παλαιστινιακής πλευράς.