Πιο αυστηρή διαδικασία για την εισαγωγή υποψηφίων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με επιπλέον γραπτές εξετάσεις στη β’ φάση του διαγωνισμού, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών μέσω νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του υπουργείου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει ρόλο στην επιμόρφωση στελεχών του Δημοσίου. Ηδη εξαγγέλθηκε η πιλοτική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με τη Microsoft, με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δυνατοτήτων 500 δημοσίων υπαλλήλων, πρόγραμμα που στην πλήρη εφαρμογή του θα αφορά 5.000 εργαζομένους.
«Αφετηρία για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα είναι η βελτίωση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), που θα προέλθει μέσα από το “πάντρεμα” της τεχνογνωσίας της δημόσιας διοίκησης με την κουλτούρα του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Οπως επισημάνθηκε, οι προτάσεις για τις προωθούμενες αλλαγές διαμορφώθηκαν μετά από συνεννόηση του ΕΚΔΔΑ με το υπουργείο Εσωτερικών και με την Εθνική Σχολή Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d’ Administration-ENA).
Τι αλλάζει
Εξηγώντας αναλυτικότερα το σχέδιο, η νέα πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Παρασκευή Δραμαλιώτη, σημείωσε πως στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, το οποίο θα διατηρηθεί ως έχει, η επιλογή γίνεται με βάση τις θεωρητικές γνώσεις ενώ στο δεύτερο στάδιο θα εξετάζεται η πρακτική αντιληπτική ικανότητα των υποψηφίων και θα δίνεται έμφαση στην επιλογή των επιχειρησιακά καταλληλότερων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί, η γραπτή και προφορική δοκιμασία σε μοντέλο επίκαιρου θέματος, που ισχύει τώρα, θα αντικατασταθεί από γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση», θα επανέλθει η γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα, ενώ επιπλέον οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται γραπτά και σε Φάκελο Επίκαιρου Θέματος, αφού επιλέξουν οι ίδιοι μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τις επόμενες εξετάσεις εισαγωγής.
Ξεκινά ο διάλογος
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει διάλογος για τον τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, διαδικασία η οποία «πρέπει να είναι δίκαιη, καθαρή και συνδεδεμένη με στόχους» και επεσήμανε: «Οφείλουμε να ανατρέψουμε μια κουλτούρα εξισωτισμού, η οποία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εγκαθιδρύθηκε στη Δημόσια Διοίκηση».
Αναφερόμενος συνολικά στις πρωτοβουλίες του υπουργείου σημείωσε ότι προωθείται μείωση του έκτακτου προσωπικού στους ΟΤΑ και το Δημόσιο, με διατήρηση όσων ικανοποιούν πραγματικά έκτακτες ανάγκες, όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες, και την αναπλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις στη βάση της δέσμευσης που ισχύει για μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση.
Για τηλεργασία και μπόνους
Επίσης, ανέφερε ότι το αργότερο σήμερα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο, το οποίο δεν θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή καθώς θα πρέπει προηγουμένως να καταρτιστεί ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα και να εκδοθούν οι εγκριτικές αποφάσεις για το ποιες θέσεις προορίζονται για εργασία από απόσταση. Ως προς το μπόνους παραγωγικότητας των παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων επεσήμανε πως ο σχετικός μηχανισμός αναμένεται να έχει νομοθετηθεί ως το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η πιλοτική εφαρμογή του. Οπως διευκρίνισε, το όφελος για τους υπεραποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους θα είναι πρωτίστως οικονομικό.