Η Θράκη και οι επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα – «τουρκική», όπως επιμένει να την αποκαλεί η Αγκυρα – θα αποτελέσουν την αφετηρία της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Η περιοδεία Τσαβούσογλου στη Θράκη ακολουθεί – σε λιγότερο από έναν μήνα – αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν και, αν και χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» επίσκεψη, αναμένεται να είναι εκείνη που θα χαρακτηρίσει τη συνολική πορεία του ταξιδιού του στην Ελλάδα και να δώσει τον τόνο των εξελίξεων.

Η προοπτική αυτή ενοχλεί την Αθήνα, που σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, υποβαθμίζει το αρχικό σκέλος της επίσκεψης Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα φτάσει αεροπορικώς στη Αλεξανδρούπολη το πρωί της Κυριακής και από εκεί θα μεταβεί αρχικά στην Κομοτηνή, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας και να επισκεφθεί το προξενείο. Οι «ψευτομουφτήδες», εκπρόσωποι της αποκαλούμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, καθώς και άλλων οργανώσεων που προωθούν την ύπαρξη «τουρκικής» εθνικής μειονότητας στην περιοχή, εκτιμάται ότι θα είναι μέρος του προγράμματος των συναντήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναμένεται δε να οριστικοποιηθεί και το αν θα μεταβεί επίσης στην Ξάνθη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μπορέσει να είναι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στην Αθήνα.

Επιθετική ρητορική

Το θέμα της μειονότητας έχει ήδη μπει ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Τσαβούσογλου με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, εκ των πραγμάτων, με την ελληνική διπλωματία να παρακολουθεί την εξέλιξη των συναντήσεων του τούρκου υπουργού στη Θράκη και να περιμένει να δει πώς θα επιλέξει να κινηθεί στις δηλώσεις του και κατά πόσο θα ανεβάσει τους τόνους. Ιδιαίτερα επιθετική ωστόσο ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες για «ρατσιστικές πολιτικές» κατά της «τουρκικής ταυτότητας» στη μειονότητα της Θράκης. Επιτέθηκε δε και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «επίθεση στην τουρκική ταυτότητα», αναφερόμενος σε τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με σχολείο του χωριού των Πομάκων της Πάχνης.

«Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις, όπως επισκέψεις μπορεί να κάνει και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη», τόνισε για την επίσκεψη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως όλοι οι έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και ευρωπαίοι πολίτες».

Συναντήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο το «ανεπίσημο» δείπνο Δένδια – Τσαβούσογλου που θα ακολουθήσει σε εστιατόριο στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα είναι και το πιο σημαντικό. Στο τραπέζι, δε, εξετάζεται εάν θα είναι μόνο οι δυο τους ή θα συνοδεύεται από ένα πρόσωπο ο καθένας τους, με τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών να τοποθετούνται σε διαφορετικά τραπέζια. Το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια και οι κοινές δηλώσεις, χωρίς να προβλέπονται ερωτήσεις. Ο τούρκος ΥΠΕΞ και η αντιπροσωπεία του θα πρέπει να έχουν αναχωρήσει από την Αθήνα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, προκειμένου ο Τσαβούσογλου να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, με θέμα τη θετική ατζέντα για την οικονομία και το εμπόριο, του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη με τον ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, σήμερα Σάββατο στην Καβάλα.