Την επιφύλαξή του, απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών από την ηλικία των 12 ετών, εξέφρασε ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Χρούσος τόνισε ότι εξίσου επιφυλακτική είναι και η επιτροπή εμβολιασμού στην χώρα μας, η οποία έχει αρχίσει ήδη συζητήσεις.
«Το θέμα είναι για ποιον κάνουμε τον εμβολιασμό»
«Το θέμα είναι εάν τον εμβολιασμό αυτόν τον κάνουμε για τα παιδιά μας ή για εμάς τους ενήλικους. Δεδομένου ότι όσο νεότερος είναι κανείς, τόσο λιγότερο κινδυνεύει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Υπάρχει σπανιότητα σοβαρής νόσου σε αυτήν την ηλικία» σημείωσε ο κ. Χρούσος και πρόσθεσε:
«Είμαστε χαμηλά στο τείχος ανοσίας από τους ενήλικες… Εάν είναι δυνατόν να μην χρειαστεί να εμβολιαστούν τα παιδιά, και εάν αυτό γίνει, να γίνει προς όφελος των παιδιών. Ο δισταγμός εμβολιασμού στους ενήλικες είναι επικίνδυνος και γι’ αυτούς και για τα παιδιά. Πάντως δεν τίθεται ζήτημα υποχρεωτικότητας».
Ο κ. Χρούσος τόνισε ότι η Pfizer και Monderna έχουν κάνει μελέτες που είναι καλές σε χιλιάδες παιδιά αυτής της ηλικίας, στους ενηλίκους όμως έχουμε εμπειρία με εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμών.
Συνεπώς ναι είναι καλό το εμβόλιο, δεν φαίνεται να είναι τοξικό, είναι αποτελεσματικό αλλά ακόμα ο αριθμός των παιδιών που εξετάστηκαν είναι μικρός.