Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου, ικανοποιώντας αιτήματα εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών, όπως και του νομικού κόσμου που κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης επεσήμανε τις στρεβλώσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν ορισμένες ρυθμίσεις του.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προσανατολίζεται σε αλλαγές, με πρώτη την αυστηρότερη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργία.
Σήμερα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο, μπορεί να την επαναπροκηρύξει ανώτερη βαθμίδα συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
«Για να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, προτίθεται να αλλάξει τη σχετική διάταξη, προκειμένου η απεργία να μην μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση.
Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκεται και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να καταβάλει με καθυστέρηση 4 μηνών μετά την απόλυση την αποζημίωση στον εργαζόμενο, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη.
Οι ενστάσεις του ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ εντοπίζει «πολλά προβληματικά σημεία» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας επισημαίνοντας ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, το γεγονός ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν θα μπορεί να γίνεται με πρόταση της επιχείρησης (αλλά μόνο του εργαζόμενου εφόσον δεν προβλέπεται από συλλογική σύμβαση), το πλαίσιο της τηλεργασίας και τις αλλαγές για τις απολύσεις οι οποίες – κατά τον Σύνδεσμο – «θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα».
Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο περιέχει θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία όπως η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 (για τη βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας), την Οδηγία 2019/1158 της ΕΕ για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, κ.ά.
Ωστόσο, προσθέτει ότι «το προτεινόμενο από το νομοσχέδιο πλαίσιο, περιλαμβάνει πολλά προβληματικά σημεία. Πολλές από τις διατάξεις του χαρακτηρίζονται από ασάφειες, έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων».