Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα ανακάμψει τουριστικά από την πανδημία και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ηγούνται αυτής της ανάκαμψης, χάρη στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Ζουράμπ Πολολικασβίλι.
Η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού ξεκινά από την Αθήνα, όπου από χτες συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή για την Ευρώπη του UNWTO, με τη συμμετοχή συνολικά 16 υπουργών από τη Γηραιά Ήπειρο, αριθμός ρεκόρ που υποδηλώνει την ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ο κ. Πολολικασβίλι, μέσω συνέντευξης Τύπου, έστειλε το μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε, ότι «ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει ξανά, χωρίς όμως να πέφτει πάνω σε νέα εμπόδια που δυσχεραίνουν την εμπειρία του ταξιδιού».
«Ακόμη και αν όλες οι χώρες ανοίξουν τα σύνορα, αν ο ταξιδιώτης επιβάλλεται σε καραντίνα θα το σκεφτεί διπλά να ταξιδέψει. Δεν υπάρχει νόημα να εφαρμόζεται αυτό το μέτρο σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί και έχει αρνητικό τεστ . Η πρακτική του να μπαίνει δυο εβδομάδες σε καραντίνα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Να επιμηκύνουμε επίσης τον χρόνο των PCR test. Γιατί να είναι 72 ώρες και όχι παραπάνω; Όλα αυτά είναι θέμα διαχείρισης ρίσκου», ανέφερε ο κ. Πολολικασβίλι.
Ο ίδιος τόνισε, ότι προκειμένου να γίνει ευκολότερη η ζωή των τουριστών, δημιουργήθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πώς δεν αποτελεί τη μόνη λύση για να ταξιδέψει κανείς, αλλά ένα έξτρα χρήσιμο εργαλείο που θα έχει στα χέρια του.
Πάντως, αναγνώρισε πως, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν ακόμα τα εργαλεία διοχέτευσης εμβολίων σε όλες τις χώρες και πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή πλεύσης για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα.
Ο κ. Θεοχάρης
«Το πλάνο μας να ανοίξουμε από τους πρώτους έχει αποδειχθεί στέρεο και αποτελεσματικό. Παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και σε αυτό βοήθησαν πολύ τα self tests, χάρη στα οποία εντοπίζεται το 50% που είναι φορείς του ιού», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Τα πρώτα δείγματα για την Ελλάδα είναι θετικά, είπε ο κ. Θεοχάρης, κάνοντας λόγο «για πολύ καλές επιδόσεις από την αγορά της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας που επιλέγουν Ελλάδα για τις διακοπές τους, ενώ αγορές όπως η Ρωσία και η γειτονική Ιταλία τώρα αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον τους».
«Οι χώρες αλλάζουν διαρκώς χρώμα και λίστα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Τα πράγματα είναι ρευστά. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ δουλειά στα παρασκήνια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από όταν πραγματοποίησα το ταξίδι μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα και τα έχουμε στείλει στους αρμόδιους φορείς. Ελπίζουμε ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το βάρος πέφτει τώρα στην τακτική που θα ακολουθήσουν για τα ταξίδια οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία. Ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία «να σπάσουν τα τείχη με την Αμερική, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία». Είναι, τόνισε, πολλοί οι βασικοί παίχτες και οι υπουργοί που εμπλέκονται στο να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις. Και συμπλήρωσε: «Πέραν όλων αυτών, ακούγονται διαρκώς διαφορετικές απόψεις και από την επιστημονική κοινότητα, που οδηγούν καθημερινά σε υιοθέτηση διαφορετικών πολιτικών ανά χώρα. Εμείς εργαζόμαστε για να υπάρξουν κοινοί κανόνες. Πρέπει να ανοίξουμε. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και σίγουρα το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό…».