Πάνω από 12 δολοφονίες έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια μεταξύ των σκληρών συμμοριών για το ποιος θα κυριαρχήσει στον «πόλεμο» της νύχτας. Η αστυνομία ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εκτελέσεις, δείχνει αποφασισμένη όσο ποτέ να χτυπήσει στην «καρδιά» του το οργανωμένο έγκλημα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την κατάθεση του απόρρητου υπομνήματος για το οργανωμένο έγκλημα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ομαδοποιηθεί διάσπαρτες υποθέσεις με κοινό σημείο αναφοράς συγκεκριμένα πρόσωπα και εταιρίες που χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Οι υποθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται «ώριμες» και μέσα στις επόμενες 15 μέρες αναμένεται να δοθεί το «πράσινο» φως για να προχωρήσει η αστυνομία σε ομαδικές συλλήψεις. Όπως ακούγεται, θα είναι «βαριά» ονόματα, τα οποία φέρονται να ελέγχουν το οργανωμένο έγκλημα.
Ο κύκλος αίματος άνοιξε το 2017
Ο τελευταίος μεγάλος κύκλος αίματος των ανθρώπων της νύχτας άρχισε με τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα του 2017 στα Γλυκά Νερά.
Ακολούθησαν 12 εκτελέσεις που είχαν ως στόχο την εκδίκηση, αλλά κυρίως την κυριαρχία στην παράνομη αγορά. Ήταν η μάχη για το μοίρασμα των καταστημάτων.
Αυτή τη στιγμή στον κόσμο της νύχτας υπάρχουν τρεις κυρίαρχες ομάδες μπράβων. Με την αγορά να ανοίγει και πάλι μετά το παρατεταμένο lockdown λόγω πανδημίας, αυτός ο «πόλεμος» αναμένεται να ενταθεί.
Ελληνικό… FBI εναντίον Greek Mafia
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τέσσερις συσκέψεις έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες 4 ημέρες, παρουσία του υπουργού Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοίδη με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Μια πρόταση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ, που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ομάδας αστυνομικών που θα εντατικοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης του πληροφοριακού και ερευνητικού δικτύου.
Πρόκειται για την λεγόμενη task force της ΕΛ.ΑΣ. με «συνένωση» 9 υπηρεσιών – Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δι.Δ.Α.Π.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήμα Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών-
Μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη ομάδα κρούσης θα μπορεί να αντλεί επαφές και πληροφορίες που αφορούν υπόπτους από social media.
Κυρίαρχο ζήτημα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας δεδομένων καθώς και μια αποτελεσματική υπηρεσία Προστασίας μαρτύρων που καταγγέλλουν υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μην απειλούνται και αλλάζουν καταθέσεις στην ακροαματική διαδικασία.
«Μετακόμιση» ελληνικής μαφίας σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο
Αυτό που ανησυχεί τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ είναι η διαφενόμενη «μετακόμιση» της ελληνικής μαφίας σε τουριστικούς προορισμούς Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο.
Στόχος είναι τα τουριστικά έσοδα μετά το lockdown, σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς όπου θα υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Πρόσφατα δημιουργήθηκε Αστυνομική Διεύθυνση Μυκόνου με μετακίνηση αστυνομικών και τοποθέτηση καμερών.
Η μεθοδολογία «ακολούθα το χρήμα» και συγκεκριμένα του μαύρου χρήματος που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος θα μπει στο «παιχνίδι» της ΕΛ.ΑΣ πιο έντονα το επόμενο διάστημα.
Ενίσχυση προσωπικού και μέσων, φυλακές jammer, πραγματικές ποινές σε κατηγορουμένους, κωλυσιεργία υποθέσεων σε δικαστικά στάδια/