Με τον κοροναϊό να καραδοκεί, η χώρα συνεχίζει να κινείται με σταθερά βήματα προς την επιστροφή σε μια κανονικότητα, με τους ειδικούς και τις αρχές, καθημερινά να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις για διατήρηση της επαγρύπνησης και των μέτρων προστασίας.
Μπορεί η πανδημία να παρουσιάζει πλέον την πολυπόθητη ύφεση, ωστόσο αυτό που προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές, είναι οι μεταλλάξεις του φονικού ιού, που δεν αποκλείεται να αναπυχθούν ακόμη και στους εμβολιασμένους, ενώ αν κυριαρχήσουν, θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρουν ένα τέταρτο κύμα το φθινόπωρο.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι έπειτα από την εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας, μίας μετάλλαξης του κοροναϊού η οποία είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία.
Οι μεταλλάξεις, τρομάζουν και τους πολίτες, με το 49% να δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και αρκετά, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίδραση του εμβολιασμού, που αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της επιστροφής στην κανονικότητα. Οι θετικές επιπτώσεις των εμβολίων ήδη έχουν φανεί καθώς παρά το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων που αυξάνουν σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού, άρα και τη διασπορά του ιού, όλοι οι δείκτες της πανδημίας σταδιακά μειώνονται.
Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι
«Η κατάσταση είναι καλή, έχουμε ύφεση της πανδημίας και πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά για τα νοσοκομεία. Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε όμως μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας παν. Πατρών.
«Πάμε καλά. Προβλητισμοί υπάρχουν αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90-100.000 εμβολιασμούς τη μέρα», τόνισε.
Συναγερμός για τις μεταλλάξεις
Αν και ο εμβολιασμός προχωρά με αμείωτο ρυθμό, ωστόσο σήμα κινδύνου εκπέμπεται από την εμφάνιση στην Κρήτη τριών κρουσμάτων μιας νέας παραλλαγής του φονικού ιού.
Πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την κωδική ονομασία Β1.1.253, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στην Ρωσία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του πριν από δύο εβδομάδες, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Οι επιστήμονες μελετούν τη συμπεριφορά του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα εμβόλια.
Τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη αφορούν σε ντόπιους και όχι σε τουρίστες, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.
Υπάρχει η εκτίμηση, ωστόσο, ότι τα στελέχη αυτής της μετάλλαξης έχουν ενδεχομένως ήδη διασπαρεί, καθώς η ανακοίνωση των τριών κρουσμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης αφορά χρονικό διάστημα πριν από 12 μέρες.
Καμπανάκι για τέταρτο κύμα
Σύμμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, Νίκο Καπραβέλο, η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι πολύ αργή και το τρίτο κύμα της πανδημίας δε λέει να φύγει.
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τουρισμό, καθώς αναμένουμε εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι σε περίπτωση που φτάσουν ασθενείς θα μεταφέρουν τις μεταλλάξεις του κοροναϊού από όλο τον πλανήτη κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση του τρίτου κύματος όλο το καλοκαίρι, αλλά πολύ χειρότερα να ανοίξει και την πόρτα για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.
Ανησυχούν οι πολίτες
Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, αποτυπώνεται έντονα η ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις, με το 49% να δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και αρκετά έναντι 19% που αναφέρει ότι ανησυχεί «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου».
Μάλιστα, αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους είναι σε ποσοστό 63% όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο (μια ή και τις δύο δόσεις) και σε ποσοστό 60% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Στον αντίποδα, το 40% αυτών που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για τις μεταλλάξεις.
Αναγκαίος ο εμβολιασμός – Τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.381 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 23 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό ανέρχονται σε 486 έναντι 482 την Τρίτη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας καθώς για να «πρασινίσει» η χώρα χρειάζεται να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως.
Βασικά όπλα τα self test που πλέον εμποδίζουν εγκαίρως ασυμπτωματικούς να μεταδίδουν άθελά τους τον ιό και φυσικά οι εμβολιασμοί που προχωρούν σε ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Παθολογικής Κλινικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιο Σκουτέλη, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, ναι μεν πηγαίνει σχετικά καλά, αλλά σε κάποιες ηλικιακές ομάδες που το ποσοστό θα έπρεπε να πλησιάζει το 100%, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση.
Υπογράμμισε δε ότι οι μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις φαίνεται πως καλύπτονται από τα εμβόλια.