Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.
Φθηνή και απαξιωμένη εργασία
Ο κ. Χρηστίδης επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και ιδίως η κατάργηση του ΣΕΠΕ έρχεται να μετατρέψει σε κανόνα την ασυδοσία στην αγορά εργασίας και σημειώνει ότι το ΚΙΝΑΛ στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.
Ειδικότερα σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Χρηστίδης αναφέρει:
«Αν η ΝΔ λέει πως ότι φέρνει στο νομοσχέδιο της ήταν ψηφισμένο το 2010, γιατί το ξαναφέρνει; Όταν κάτι είναι νομοθετημένο δεν χρειάζεται να ξανανομοθετηθεί.
»Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ είναι πασιφανές πια ότι στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία με το βάρος της κρίσης να το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι.
»Οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές, σύμφωνα με την αντίληψη της Κυβέρνησης. Η Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, δεκάωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο είναι οι κορωνίδες του σχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.
Η ζωή του γίνεται λάστιχο
»Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Αυτό το κάνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αλλάζουν τους εργαζόμενους τους όπως τους συμφέρει και κατά το δοκούν.
»Παράλληλα στο σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη παρατηρούμε το εξής παράλογο: εάν μέχρι τώρα υπήρχε μία παράνομη απόλυση, για τον οποιοδήποτε λόγο και πήγαινε ο εργαζόμενος στο δικαστήριο, μπορούσε να δικαιωθεί και αυτό θα οδηγούσε στην επαναπρόσληψη του. Αυτό το πράγμα τελειώνει με το νομοσχέδιο αυτό. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει μια μικρή αποζημίωση και πάμε παρακάτω, και αυτά τα χρήματα θα τα βγάλει ο εργοδότης πολλαπλώς
Έρμαιο του εργοδότη
»Καταργεί επίσης και την προστασία των εργαζομένων. Αυτή η συλλογική διαπραγμάτευση ήτανε μία δικλείδα ασφαλείας για τον εργαζόμενο και σε επίπεδο κλαδικό και σε επίπεδο επιχειρησιακό. Αυτό όμως που είναι το κλειδί, είναι ότι επί της ουσίας ο εργαζόμενος, για πρώτη φορά μένει τόσο απροστάτευτος και έρμαιο του εκάστοτε εργοδότη.
»Με το εργασιακό Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει μόνο τους ασύδοτους εργοδότες. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί και η αποδυνάμωση του Υπουργείου Εργασίας, με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
»Η αρχή ενός πραγματικού επιτελικού κράτους, ότι το κράτος θέτει τους κανόνες και παρακολουθεί-ελέγχει με τους μηχανισμούς του την εφαρμογή τους, δεν ισχύει για την ΝΔ. Οι μηχανισμοί ελέγχου γι’ αυτήν θεωρούνται περιττοί, η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας.
»Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές».