Με ένα «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, από το σπίτι, μπορούν πλέον να εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια. Η καινοτόμος διάταξη για το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προβλέπεται ρητά στην πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση για το οικογενειακό δίκαιο που προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. «Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία ή κοινή ψηφιακή δήλωση να λύσουν τον γάμο τους. Η έγγραφη συμφωνία καταρτίζεται μεταξύ των συζύγων ή η κοινή ψηφιακή δήλωση υποβάλλεται από αυτούς με την παρουσία ή με ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από αυτούς» σύμφωνα με τον νόμο που ανοίγει τον δρόμο στα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν συναινετικά να αξιοποιούν τα εργαλεία της σύγχρονης εποχής.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα οκτώ βήματα που μεσολαβούν από την απόφαση του ζευγαριού να τραβήξει χωριστούς δρόμους μετά τη λήξη του γάμου του μέχρι και τη σχετική δήλωση στις αρμόδιες αρχές. Για τη μετάβαση των συναινετικών διαζυγίων στην ψηφιακή εποχή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί μια πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη (gov.gr) μέσω της οποίας θα υλοποιείται η διαδικασία έκδοσής τους. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέες δομές για την υποστήριξη των εισερχόμενων εκκρεμοτήτων στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος Μητρώο Πολιτών (υποσύστημα Ληξιαρχείου) για την ενημέρωση ψηφιακά της λύσης του γάμου σε ληξιαρχική πράξη γάμου.
Το πρώτο καθοριστικό βήμα έγινε με την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου». Το επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση της τεχνικής υλοποίησης με προσθήκη σφραγίδας του gov.gr στο συμβολαιογραφικό έγγραφο και η έκδοση της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Εκτιμάται δε ότι η πιλοτική εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη τον Ιούλιο.
«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη χώρα πρωταγωνιστή στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Σημαντικό μέρος της καθημερινής δουλειάς μας αφορά την απλούστευση και την ψηφιοποίηση των γεγονότων ζωής. Προχωράμε μεθοδικά στον τομέα αυτόν με γνώμονα πάντα τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και τη δημιουργία ενός κράτους λειτουργικού και φιλικού προς τους πολίτες, χωρίς δαιδαλώδεις διαδικασίες και ουρές» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Τα οκτώ βήματα
Βήμα 1ο: Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία: Τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, είτε τα ΑΦΜ, είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων, αλλά και τα επώνυμα και τα e-mails των δύο συζύγων. Με την ολοκλήρωση του βήματος, οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν e-mail που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία. Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει e-mail που τον ενημερώνει ότι πρέπει να συνδεθεί και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.
Βήμα 2ο: O έτερος δικηγόρος συνδέεται στην εφαρμογή και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο, καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.
Βήμα 3ο: Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί μέσω e-mail, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.
Βήμα 4ο: Μόλις και οι δύο σύζυγοι δώσουν τη έγκρισή τους στο κείμενο των δύο δικηγόρων και τη συναίνεσή τους για τη συνέχιση της διαδικασίας η εφαρμογή εκκινεί το 10ήμερο που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λύσης του γάμου.
Βήμα 5ο: Μόλις παρέλθει το 10ήμερο οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την παρέλευση του 10ημέρου, ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά.
Βήμα 6ο: Μόλις υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Επίσης, θα υπάρχει και ένα πεδίο κειμένου που θα αφορά τη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων.
Βήμα 7ο: Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης.
Βήμα 8ο: Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό/ μοναδικό αναγνωριστικό, βάσει του οποίου οι σύζυγοι/δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Το e-mail περιλαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Γιώργος Γεωργαντάς,
υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα «ΝΕΑ»: Το κράτος δεν είναι εμπόδιο, είναι η λύση
«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, υλοποιεί συνεχώς πολιτικές που αποδεικνύουν στην πράξη ότι το κράτος δεν είναι πια εμπόδιο, είναι πλέον η λύση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το άυλο συναινετικό διαζύγιο, έργο στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο γενικός γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος. Στην ουσία, η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου θα μπορεί σύντομα να πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του gov.gr, με μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Ετσι, εξοικονομείται χρόνος, καταπολεμάται η γραφειοκρατία και απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία του παρελθόντος τόσο οι πολίτες όσο και οι δικηγόροι».