Την περασμένη Κυριακή, όταν η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία της Πολιτείας του Τέξας ψήφισε τον νόμο με τον οποίο επιβάλλονται σημαντικοί περιορισμοί στον τρόπο που θα ψηφίζουν εφεξής οι πολίτες της, ο Τζο Μπάιντεν αντέδρασε οργισμένα. Εκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου επίθεση στη δημοκρατία μας» και για «μια πράξη στο πλαίσιο μιας επίθεσης της οποίας έχουμε γίνει μάρτυρες τόσες φορές φέτος», προσθέτοντας μάλιστα ότι η επίθεση αυτή «συχνά στοχεύει δυσανάλογα τους μαύρους Αμερικανούς». Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι ο νέος νόμος έχει να κάνει με την προσπάθεια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, να ικανοποιήσει τον τέως πρόεδρο μετά την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Μια ήττα η οποία αποδόθηκε, σε μεγάλο βαθμό, τόσο στις μειονότητες όσο και στις επιστολικές ψήφους – που τώρα θα είναι πλέον πιο δύσκολο να κυριαρχήσουν. Παρά δε το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί του Τέξας κατάφεραν να μπλοκάρουν προσωρινά τη νέα νομοθεσία, ο Μπάιντεν και το επιτελείο του γνωρίζουν πως η μάχη είναι κρίσιμη, πρέπει να δοθεί και θα είναι δύσκολο να κερδηθεί. Αυτός πάντως είναι ο λόγος που και σε αυτή την περίπτωση ο Μπάιντεν επέλεξε την… υπαρχηγό του για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία φαίνεται πως αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές, ειδικά καθώς η φυσική κατάσταση του προέδρου δεν μοιάζει ιδανική. «Υπό την ηγεσία της και με τη στήριξή σας, θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε και αυτό, σας το υπόσχομαι, αλλά θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά» είπε χαρακτηριστικά προχθές στην Τάλσα της Οκλαχόμα, όπου βρέθηκε για την επέτειο των 100 ετών από τη σφαγή εκατοντάδων Αφροαμερικανών από έναν όχλο λευκών.
Η ουσία πάντως είναι ότι έτσι η Χάρις βρίσκεται φορτωμένη με ένα ακόμα σοβαρό καθήκον – αν και δεν μοιάζει ούτε να δυσφορεί ούτε να διαμαρτύρεται και υπόσχεται το καλύτερο αποτέλεσμα, έχοντας πρακτικά πλήρη επίγνωση ότι σε μεγάλο βαθμό ασκεί προεδρικά καθήκοντα. Ηδη, για του λόγου το αληθές, διαχειρίζεται τις προσπάθειες ελέγχου της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο Μεταναστευτικό στα σύνορα με το Μεξικό, την προώθηση του «Αμερικανικού Σχεδίου Σωτηρίας» που εξήγγειλε πρόσφατα ο Μπάιντεν και αφορά τη ριζική ενίσχυση των απαρχαιωμένων και ανεπαρκών υποδομών της χώρας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και για τη διασφάλιση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα – ενώ έχει χρεωθεί και τα εκατομμύρια των «αρνητών» του εμβολιασμού…
Οσο για τον άμεσο προϊστάμενό της, έδωσε τη δική του εξήγηση για το γεγονός ότι δεν λύνει το ζήτημα που έχει ανακύψει με το δικαίωμα στην ψήφο. «Ακούω όλους τους τύπους στην τηλεόραση να ρωτάνε γιατί ο Μπάιντεν δεν το τελειώνει. Ε, λοιπόν, αυτό συμβαίνει επειδή ο Μπάιντεν διαθέτει πλειοψηφία που πρακτικά ανέρχεται σε μόλις τέσσερις ψήφους στη Βουλή, ενώ στη Γερουσία υπάρχει ισοπαλία και δύο μέλη της (από τους Δημοκρατικούς) που ψηφίζουν περισσότερο από κοινού με τους Ρεπουμπλικανούς» είπε από την Τάλσα.
Δεν θέλει ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι η «μπηχτή» του προέδρου είχε στόχο όχι μόνο τους «αντάρτες» αλλά και τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, στις οποίες και οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να δώσουν μάχη υπέρ… βωμών και εστιών.
ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΑΜΠ
Stop στις εξορύξεις στην Αλάσκα
Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε ένα ακόμα πλήγμα στην πολιτική του προκατόχου του – με μια ενέργεια μάλιστα που δείχνει να δικαιώνει τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη στους «New York Times» ότι «ο Τζο και η κυβέρνησή του ουσιαστικά τελειώνουν τη δουλειά που αρχίσαμε». Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ), ανακαλούνται οι άδειες που είχαν χορηγηθεί σε εταιρείες για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Αγριας Ζωής της Αλάσκας (ANWR).
Το σχετικό διάταγμα υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ και αποτελεί συνέχεια του προεδρικού διατάγματος που είχε υπογράψει ο Μπάιντεν την ημέρα της ορκωμοσίας του, στις 20 Ιανουαρίου, το οποίο επέβαλε προσωρινή διακοπή των εργασιών στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επαναξιολόγηση του νομικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι το έκτασης 196 εκατομμυρίων στρεμμάτων καταφύγιο αποτελεί εδώ και δεκαετίες στόχο των Ρεπουμπλικανών και μεγάλων ενεργειακών ομίλων, καθώς εκεί εκτιμάται πως υπάρχουν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυλές ιθαγενών (που θεωρούν το καταφύγιο ιερό τόπο) αντιτίθενται στις γεωτρήσεις, θέλοντας να προφυλάξουν και τους σημαντικούς πληθυσμούς από πολικές αρκούδες, ταράνδους και άλλα άγρια ζώα που ζουν εκεί – όπου βρίσκεται και το σημείο συνάντησης αποδημητικών πουλιών από τις έξι ηπείρους.