Νέες διαβεβαιώσεις των ειδικών σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.
Ο πρύτανης ΈΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο ζήτημα των θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό, σημειώνοντας πως έχουν παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Όπως εξήγησε, σχετίζεται με εμβόλια που έχουν ως φορέα τον αδενοιό και διαβεβαίωσε πως υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν κάποιο αυτοάνοσο, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη, ενώ πρότεινε σε όσους παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή η σύσταση να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Από πλευράς του, ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης, εξήρε τη σημασία του εμβολιασμού στην προσπάθεια επίτευξης του τείχους ανοσίας.
Εμβολιασμός των παιδιών
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών.
Σημείωσε πως είναι λίγα τα διαθέσιμα δεδομένα στην παρούσα φάση, αλλά επικαλέστηκε τα στοιχεία του αμερικανικού CDC, που συστήνει τον εμβολιασμό των ανηλίκων.
Ακόμη, αναφέρθηκε σε μία μελέτη με περίπου 2.500 – 3.000 παιδιά η οποία έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού αυτών των ηλικιών.
Όπως εξήγησε , κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δεν νόσησε ενώ νόσησαν 18 παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν.
Αναφορικά με το ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, διαχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.
Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως το τείχος ανοσίας θα μπορεί να χτιστεί έως και το φθινόπωρο.