«Υπάρχουν πολλοί δείκτες αβεβαιότητας σε όλες τις χώρες. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν να βρουν το βηματισμό τους. Κάθε μία έχει τις ανησυχίες της, έχει τη δική της επιδημιολογική εικόνα και λαμβάνει τις αποφάσεις της», ανέφερε κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, μιλώντας στο Open.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Αγγλίας, η κυρία Πελώνη τόνισε πως δεν άλλαξε κάτι για την Ελλάδα, καθώς αφορά όλους τους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, ενώ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι «υποβιβάστηκε μάλιστα και η Πορτογαλία, που ήταν πριν στο πράσινο».
Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκρόσωπος: «Είναι μια συντηρητική, μια σκληρή απόφαση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους Βρετανούς».
Για τη φετινή τουριστική περίοδο, η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε:
«Είμαστε σε επαφή με όλους τους παράγοντες του τουρισμού, με όλες τις αγορές ενδιαφέροντος. Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια από αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ανοίξαμε πιλοτικά από τα μέσα Μαΐου και είχαμε πει ότι το πρώτο διάστημα είναι δοκιμαστικό. Οι περισσότεροι επισκέπτες αναμένονται από τον Ιούλιο.
Θα είναι πάντως πολύ καλύτερο το φετινό καλοκαίρι από το περσινό.
Από την 1η Ιουλίου θα μπει σε πλήρη εφαρμογή και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο πλέον θα είναι στη διάθεση όλων των χωρών. Εμείς ξεκινήσαμε, μαζί με άλλες έξι χώρες».
Για την επιδημιολογική κατάσταση
«Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον όλων να αρθούν οι περιορισμοί. Θα πρέπει, ωστόσο, να μη ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Βλέπουμε τους επιδημιολογικούς δείκτες να μειώνονται και να μπαίνουν σε μια φάση ύφεσης, κάτι το οποίο είναι θετικό. Εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας.
Και βεβαίως – επειδή ο οδικός χάρτης που δώσαμε φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου – να περιγραφεί και η υπόλοιπη πορεία ως προς δραστηριότητες που δεν έχουν επανεκκινήσει ή έχουν επανεκκινήσει με πολλούς περιορισμούς, ώστε να υπάρχει μια ορατότητα για όλους τους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων. Είχαμε πει ότι τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής θα επανεξετάζονταν εντός του Ιουνίου.
Είναι καλοκαίρι, υπάρχει μια ευφορία, ένας ενθουσιασμός μετά την άρση περιοριστικών μέτρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να μη χαλαρώνουμε στη χρήση της μάσκας και φυσικά να εμβολιαστούμε. Το υπέρτατο όπλο, η υπέρτατη ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».
Για τον επιδημιολογικό χάρτη και την πορεία των εμβολιασμών
Από χθες, τέθηκε σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης, όπου ο καθένας μπορεί να δει ανά Περιφερειακή Ενότητα ποια είναι η πορεία της πανδημίας, η πορεία των εμβολιασμών. Είναι στο χέρι όλων μας να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, που θα χρειαστεί, προφανώς, να αντιμετωπιστούν με στοχευμένα μέτρα, όπως έχει γίνει και μέχρι σήμερα.
Ασπίδα απέναντι σε αυτό είναι και ο εμβολιασμός. Δεν είχαμε εμβόλια πέρυσι το καλοκαίρι, φέτος έχουμε αυτό το δώρο του εμβολίου και πρέπει όλοι να αδράξουμε την ευκαιρία να εμβολιαστούμε. Πηγαίνουμε καλά. Σήμερα, κάποια ώρα, θα φτάσουμε στα 6.000.000 εμβολιασμούς.
Και είναι πολύ θετικό στοιχείο το γεγονός ότι μειώνονται οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις. Είναι ένα πολύ σαφές αποτύπωμα του εμβολιασμού που προκύπτει στους 60 και άνω. Και αυτό πρέπει να είναι ο οδηγός και για όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε όλες τις ηλικίες των 60 και άνω, το σύνολο αυτών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν σύντομα γιατί έχουν κλείσει το ραντεβού τους, είναι στο ύψος του 75%, το οποίο είναι ένα πολύ καλό ποσοστό.
Όσο θα προχωράμε και όσο θα αυξάνονται και σε άλλες ομάδες τα ποσοστά εμβολιασμού, προφανώς θα είναι και άλλη εικόνα. Παροτρύνουμε τους νεότερους – όπως και όλους – να κλείσουν το ραντεβού τους. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επαίνους και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και από ξένους ηγέτες για την πορεία των εμβολιασμών. Για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, χωρίς ουρές, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη. Είναι μια πολύ σύνθετη άσκηση, που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Είναι και μία άσκηση που αλλάζει και την σχέση του πολίτη με το κράτος».
«Άλλο η εγκληματικότητα, άλλο η εγκληματοφοβία»
«Είναι άλλο η εγκληματικότητα και άλλο η εγκληματοφοβία με αφορμή κάποια άγρια εγκλήματα, όπως το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, που συγκλόνισε», τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπενθύμισε την τοποθέτηση Χρυσοχοϊδη στη Βουλή, βάσει της οποίας «η εγκληματικότητα έχει μειωθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, από 10% ως 40% σε ανθρωποκτονίες, ληστείες και κλοπές».
Ωστόσο, το οργανωμένο έγκλημα «είναι μια άλλη υπόθεση, προφανώς», όπως είπε. Προσέθεσε ότι η αστυνομία ανασυντάσσει το σχέδιό της για να το αντιμετωπίσει και τόνισε πως γίνεται «μία εύκολη κριτική, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Τι ακριβώς θέλει; Διότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε, έξω η αστυνομία από τις γειτονιές. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για περιστολή κοινωνικών ελευθεριών, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε περίπου 600 πορείες το τελευταίο τετράμηνο. Και τώρα ξαφνικά, φωνάζει για την εγκληματικότητα. Υπάρχει μια φοβερή αντίφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Και κατέληξε πως «οι έλεγχοι ενισχύονται, η αστυνομία ανασυντάσσεται, σχέδιο υπάρχει», ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα», καθώς έχει «από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για τη δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες
«Έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος της δεύτερης ευκαιρίας. Είναι ένας νόμος που έχει πρόνοιες για όλους. Υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι χθες, περισσότεροι από 8.000 πολίτες είχαν μπει στην πλατφόρμα. Καλούμε όλους τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, μέσω αυτού του μηχανισμού.
Είναι ένας μηχανισμός που προσφέρει διπλάσιες δόσεις σε σχέση με πριν, έως και 240 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο και πλέγμα προστασίας από όλες τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Είναι ένας νόμος με πρόνοιες για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».