Στην τελική ευθεία για την επιλογή της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς σε 25 ημέρες από σήμερα αποχωρούν από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και οκτώ αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Η επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών για τις κορυφαίες θέσεις στην πολιτική, ποινική, αλλά και διοικητική Δικαιοσύνη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως κάθε φορά, λόγω του θεσμικού ρόλου που καλούνται να εκπληρώσουν, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο για τον χώρο της Δικαιοσύνης, που ξαναμπαίνει σε τροχιά «κανονικότητας» μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η επιλογή τους θα γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και αφού έχει προηγηθεί η ακρόαση ενώπιον των προέδρων της Βουλή. Ηδη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για την πλήρωση της θέσης προέδρου του Αρείου Πάγου, μετά την αποχώρηση της σημερινής προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Αγγελικής Αλειφεροπούλου, πρότεινε έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι είναι οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικολακέα και Μαρία Γεωργίου και οι αρεοπαγίτες Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Θεόδωρος Κανελλόπουλος και Γρηγόριος Κουτσοκώστας.
Για την πλήρωση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, από όπου αποχωρεί η σημερινή πρόεδρος Μαίρη Σαρπ, θα περάσουν από τη διαδικασία της ακρόασης στη Βουλή οι αντιπρόεδροι του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γραβάρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτρης Σκαλτσούνης, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει για τις κορυφαίες θέσεις στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης πρόσωπα αυστηρά και μόνο με βάση την επετηρίδα ή αν προσανατολιστεί σε επιλογές με ορίζοντα τουλάχιστον δύο ετών.
Προς αυτή την κατεύθυνση επικρατέστερη επιλογή για την προεδρία του Αρείου Πάγου φέρεται ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει τρία χρόνια παραμονής στο δικαστικό σώμα, όπως και ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πιπιλίγκας, ο οποίος επίσης αποχωρεί μετά από μία τριετία. Στο κάδρο των επιλογών της κυβέρνησης βρίσκεται τόσο η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Νικολακέα, η οποία αποχωρεί σε ένα έτος, όπως και η έτερη αντιπρόεδρος Μαρία Γεωργίου, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δύο χρόνια.
Αντιπρόεδροι
Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, πάντως, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα του οίκου της Θέμιδος, μοιάζουν οι επιλογές των οκτώ αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, από τη «δεξαμενή» των οποίων -ενδεχομένως – θα προκύψει και η επιλογή του επόμενου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Επί της ουσίας, δηλαδή, στο τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει και το δικαστικό έτος, η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει, με βάση τις συνταγματικές επιταγές, σε ευρύτατες επιλογές, που σπάνια είναι τόσο μεγάλες σε αριθμό.
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την αποχώρηση της Μαίρης Σαρπ πληροφορίες αναφέρουν, πως η κυβέρνηση κινείται για την επιλογή νέου προέδρου επίσης προς δύο κατευθύνσεις: Ή στην επιλογή του Δημήτρη Σκαλτσούνη που έχει έναν χρόνο παραμονής στο δικαστικό σώμα, ή στην επιλογή προέδρου που θα μείνει περισσότερα χρόνια, κριτήριο που πληρούν όλοι οι προταθέντες από τον υπουργό ανώτατοι δικαστές.
Οι αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να γίνουν στην ώρα τους, καθώς πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση μειώθηκαν τα όρια-προϋποθέσεις που ίσχυαν για να γίνει κάποιος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να μην υπάρξουν εμπόδια στις επικείμενες επιλογές και να μην καθυστερήσουν οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις.