Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε.

Κορονοπάρτι

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα κορονοπάρτι, προτείνοντας μια… διαφορετική λύση.

«Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορονοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά.  Επομένως πρέπει να προσέξουμε» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τα κορονοπάρτι ως αντιδράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από εξωφοιτητικά κέντρα και στα οποία ενδίδουν οι φοιτητές.

Γι’ αυτό «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορονοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στην διαδικασία να οργανώνονται και με την βοήθεια του πανεπιστημίου αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Σχολιάζοντας το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ακόμα, έκανε λόγο ότι εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2.800 κρούσματα ημερησίως.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα».

Τέλος, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως.