Δεν ξέρω αν το άρθρο τούτο είναι “τέκνο της ανάγκης”, σίγουρα όμως είναι “ώριμο τέκνο της οργής”, αν επιτρέπει από εκεί ψηλά ο Βάρναλης να του κλέψω δύο «πιασάρικους» στίχους από την πρώτη στροφή του Οδηγητή του. Θα εξηγήσω τον λόγο με τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης:
Ιδιοκτήτης οικοπέδου, που στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζεται ως άγνωστου ιδιοκτήτη, κατέθεσε στις 20/5/2021 στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για τη διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής στο όνομά του.
Για τις περιπτώσεις αυτές ο νομοθέτης, έχει ήδη από το έτος 2006 προνοήσει σύντομη εκδίκαση παρόμοιων αιτημάτων με “ελαφρότερη” και συντομότερη διαδικασία. Δικάσιμος, με τη σύντομη διαδικασία, ορίστηκε η 6-12-2024 [!], δηλαδή μετά τρεισήμισι χρόνια, χωρίς να αποκλείεται την ημέρα εκείνη αναβολή από απεργία κάποιων παραγόντων ή από άλλο λόγο. Αλλά και αν δικαστεί κανονικά, μέχρι που να εκδοθεί η απόφαση και να γίνει τελεσίδικη, θα περάσουν ακόμα 18 μήνες, δηλαδή επί πέντε [5] χρόνια θα υπάρχει εκκρεμότητα στο Κτηματολόγιο και ο αληθινός ιδιοκτήτης δεν θα αναγνωρίζεται [!].
Όμως ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε ομιλία του στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών διακηρύσσει ότι η επιτάχυνση [!] στη λειτουργία της δικαιοσύνης, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, καταλήγοντας ότι ο στόχος δεν είναι πλέον “χαμένο στοίχημα”. Η διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής στην απλούστερη μορφή της σε πέντε χρόνια ήταν άραγε το κυβερνητικό στοίχημα; Κατά τα άλλα το κτηματολόγιο είναι εργαλείο της εθνικής οικονομίας, που η αποτελεσματική λειτουργία του λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους υποψήφιους επενδυτές.
Η πανδημία αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν με καθεστώς πλήρους διάλυσης και ασυδοσίας. Δήλωση μεταβίβασης ακινήτου, που διεκπεραιώνονταν σε μισή ώρα με τη φυσική παρουσία, θέλει τώρα χρόνο διεκπεραίωσης μέσω email το λιγότερο 30 ημέρες στις “γρήγορες” ΔΟΥ και κάποιους μήνες στις λιγότερο “γρήγορες”. Μιλάμε για φόρους εφάπαξ, για ζεστό χρήμα, cash. Και για να περιοριστούμε στις υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα κτηματολογικά γραφεία λειτουργούν «κανονικά» περισσότερο από ένα μήνα, πώς όμως δικαιολογείται ότι για ένα έλεγχο τίτλων το ραντεβού σε κάποια γραφεία κλείνεται μετά ένα μήνα, ενώ η παράδοση των πιστοποιητικών γίνεται μετά από τέσσερις μήνες! Τυπικό παράδειγμα – και όχι το μόνο – το Κτηματολογικό Γραφείο Γλυφάδας. Η πανδημία κάποτε θα φύγει, όμως η διάλυση των υπηρεσιών θα παραμείνει! Η ίδια νοοτροπία και στα Δικαστήρια. Από το 2015 αστικές και εμπορικές υποθέσεις δικάζονται χωρίς τη φυσική παρουσία διαδίκων και μαρτύρων, άρα δεν υπάρχει συγχρωτισμός και κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών να ματαιώσει τη συζήτηση τέτοιων υποθέσεων με πρόσχημα τον ιό. Από προσωπική αντίληψη, που δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, αυτό συνέβη οπωσδήποτε στις δικασίμους της και 2-3-2021 και 19-4-2021. Οι υποθέσεις αυτές θα δικαστούν μετά από τρία χρόνια!
Ποιος μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη λεγόμενη «ψηφιακή διακυβέρνηση». Όμως στον ευρύτερο χώρο της δικαιοσύνης, όπου έχει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική επικοινωνία, συμβαίνουν μερικά δυσεξήγητα πράγματα. Το αρχείο διαθηκών ήταν από παλιά ψηφιοποιημένο και η έκδοση του πιστοποιητικού ήταν άμεση. Μετά την «ηλεκτρονικοποίηση», η έκδοση γίνεται μετά 15 ημέρες! Μήπως η πρόοδος έχει εκληφθεί ως ψηφιοποίηση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας και όχι ως μέσον κατάργησής της;
Στα κτηματολογικά γραφεία, που δεν έχουν ψηφιοποιήσει τη διαδικασία λήψης πιστοποιητικών, μας εξαναγκάζουν να προσέλθουμε άλλη ημέρα για τη λήψη των εγγράφων, που μπορούσαν να εκτυπωθούν στο λεπτό! Στα γραφεία με την ψηφιοποιημένη διαδικασία, η έκδοση καθυστερεί μία εβδομάδα [!].
Στη Ρόδο ομάδα Ρομά έδειρε τους αστυνομικούς μέσα στο Τμήμα. Σχηματίστηκε δικογραφία που θα πάει στο ακροατήριο μετά πέντε χρόνια!
Αντί επιλόγου θυμίζω στον Υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο χρησμό της Πυθίας στον Ιουλιανό τον Παραβάτη: “είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην ου μάντιδα δάφνην ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ. Σε σύγχρονα Ελληνικά: Κύριοι, το μαγαζί έκλεισε!