Την αποφασιστικότητά της για επιστροφή στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων επιδιώκει η κυβέρνηση να επισφραγίσει ενώπιον των πολιτών με το εργασιακό νομοσχέδιο και με μια προδιαγεγραμμένη πολιτική σύγκρουση, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά μια… συμβολική αφετηρία επόμενης περιόδου. Το πρόκριμα δηλαδή για τις επόμενες «μάχες» του Μαξίμου με την αντιπολίτευση εντός και εκτός του Κοινοβουλίου ώς το φθινόπωρο. Από την κυβέρνηση επιφυλάσσουν ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ από αύριο, οπότε θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής, μέχρι την ψήφισή του από την Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου, όχι μόνο για να αναδειχθούν οι διατάξεις που κατά τον Πρωθυπουργό «δίνουν τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο
και στην πρόοδο του τόπου, κοιτάζοντας στα μάτια τον κόσμο της εργασίας»,
αλλά επιπλέον για να τονιστούν με ένταση οι διαφορετικές απόψεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εξάλλου πρόθεση του Μαξίμου είναι να ρίχνει πλέον φως συνολικά στις διαχωριστικές γραμμές του με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να διευρυνθούν οι μεταξύ τους αποστάσεις. Και αυτό προκειμένου «στο τέλος της τετραετίας», όπου επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέτει τον χρόνο των εκλογών, οι πολίτες να συγκρίνουν τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εξού και η αλλαγή ατζέντας που θέλει το συντομότερο η κυβέρνηση επιδιώκεται πρωτίστως, όπως λένε αρμόδιες πηγές, μέσα από «εμβληματικά νομοσχέδια», όπως το εργασιακό, με «προωθητικό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο», τα οποία παίρνουν πλέον σειρά για τη Βουλή.
Η πρόταση μομφής
Στην ίδια κατεύθυνση, ως πεδίο δηλαδή για να αναδειχθούν οι διαφορετικές θέσεις και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς, φαίνεται να αντιμετωπίζουν στο Μαξίμου ακόμα και το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσει σε πρόταση μομφής για τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. «Αν θέλουν να επενδύσουν στη δημιουργία εντυπώσεων και στην πόλωση, ας το κάνουν» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, «εμείς θα συνεχίσουμε να κοιτάζουμε μπροστά, απαλλάσσοντας την κοινωνία και τη χώρα από παθογένειες του παρελθόντος». Ηδη έχει ληφθεί η απόφαση να μη μένουν αναπάντητες οι προσπάθειες, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας «με fake news, τελευταία, για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που είναι δύο διαφορετικά ζητήματα».
Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στη μάχη υπεράσπισης των αλλαγών στα εργασιακά – γραμμή που χάραξε από νωρίς προσωπικά ο Πρωθυπουργός βγαίνοντας ο ίδιος μπροστά – με φόντο και τις πρόσφατες εικόνες έντασης μεταξύ πολιτών και συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού στο λιμάνι του Πειραιά. «Η χώρα δεν αντέχει άλλη ταλαιπωρία» ήταν η άμεση απάντηση της κυβέρνησης, η οποία κινείται με την πεποίθηση ότι οι προτάσεις της έχουν την αποδοχή της πλειονότητας των πολιτών, μακριά, όπως λένε, «από μειοψηφίες και δυνάμεις οπισθοφυλακής». Με δεδομένη την οδηγία του Μαξίμου προς τα υπουργικά γραφεία για τολμηρές κινήσεις ώστε «η χώρα να είναι θεσμικά οπλισμένη για τη μετά COVID εποχή», αναμένεται ένα θερμό – πολιτικά – καλοκαίρι.
Τα επόμενα βήματα
«Αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των σημαντικών μεταρρυθμίσεων» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, έρχεται η ώρα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ εντός του καλοκαιριού δρομολογείται και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με κυβερνητικό στόχο να εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά. Στο μεταξύ ωστόσο το βάρος μετατοπίζεται και σε νομοσχέδια που αφορούν την καθημερινότητα – όπως είναι ενδεικτικά αυτό για τα ζώα συντροφιάς, που συνοδεύεται προς το παρόν από αντιδράσεις.