Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 10ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης + mid swap ( το οποίο κινείται στις 10 μ.β), ήτοι στην περιοχή του 1%.
Στόχος είναι η άντληση κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τη ζήτηση.
Κατά την προηγούμενη έκδοση του Ιανουαρίου, το τελικό επιτόκιο (απόδοση) είχε διαμορφωθεί στο 0,807% (100 μονάδες βάσης συν το mid swap) από το αρχικό των 110 μ.β. (συν mid swap), και το κουπόνι στο 0,75%.
Σε αυτή τη φάση που γίνεται reopening, το τελικό επιτόκιο αναμένεται να είναι υψηλότερο. Ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να ακολουθήσει την οδό του re-opening, ούτως ώστε να πετύχει έναν από τους βασικούς του στόχους που είναι η βελτίωση της ρευστότητας στους ελληνικούς τίτλους
Ανάδοχοι τις έκδοσης είναι οι έξι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura. Αν και υπήρξαν προτάσεις από τους Primary dealers και για έκδοση νέου τίτλου. Το 10ετές έχει μέγεθος 3,5 δισ. ευρώ και έτσι αναμένεται να αυξηθεί στα 5,5 δισ. ευρώ περίπου, ικανοποιώντας τη ζήτηση των επενδυτών. Άλλωστε έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί 10ετία, κάτι που είχε στο μυαλό του ο ΟΔΔΗΧ τον Ιανουάριο όταν εξέδωσε τον τίτλο με διάρκεια 10 και μισό έτη.
Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 33 δισ. ευρώ), οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2021 και οι αγορές από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.
Πηγή: OT