Με την ελπίδα ότι θα διευκολύνει την εισροή συναλλάγματος από το εξωτερικό, το μικρό Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθετεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμα.
Με 62 από τις 84 δυνατές ψήφους, το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ υπερψήφισε την πρόταση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, παρά τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στο πρόγραμμα του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου για τη χώρα.
Νόμιμο χρήμα θα συνεχίσει πάντως να θεωρείται και το αμερικανικό δολάριο, το μόνο επίσημο νόμισμα μέχρι σήμερα.
Το bitcoin «θα φέρει οικονομική ένταξη, επενδύσεις, τουρισμό, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα μας» έγραψε στο Twitter ο Μπουκέλε λίγο πριν από την ψηφοροφία στο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από το κόμμα και τους συμμάχους του.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χρήση του bitcoin θα είναι προαιρετική και δεν ενέχει κινδύνους για τους χρήστες.
«Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί την ανταλλαξιμότητα σε δολάρια τη στιγμή κάθε συναλλαγής» είπε ο Μπουκέλε.
Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται σε χρήματα που στέλνουν στη χώρα εκπατρισμένοι πολίτες της. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικαλείται το Reuters, τα εμβάσματα αντιστοιχούσαν το 2019 σε σχεδόν 6 δισ. δολάρια, ή ένα πέμπτο του ΑΕΠ, μια από τις υψηλότερες αναλογίες στον κόσμο.
Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η υιοθέτηση του bitcoin ίσως περιπλέξει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, από το οποίο το Ελ Σαλβαντόρ ζητά βοήθεια άνω του ενός δισ. δολαρίων.