Μέχρι προχθές το βράδυ, οι επίσημες πληροφορίες δεν ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλλει τη θέση του για το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη. Και άρα να μην καταφεύγει στην πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εργασίας ή της κυβέρνησης. Το όλο ενδεχόμενο πυροδοτήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα όπου όντως εκφράστηκε η ιδέα για μια τέτοια έσχατη κοινοβουλευτική επιλογή αλλά η ταχύτατη διαρροή του σεναρίου που σημειώθηκε από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ – πιθανώς και από φίλια δύναμη – έκαιγε και το προτέρημά της.

Δεν θα ήταν πια αιφνιδιαστική και απλώς θα συσπείρωνε την ΚΟ της ΝΔ υπό το ενιαίο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πως το σενάριο αναζωπυρώθηκε από δυνάμεις του Μεγάρου Μαξίμου στην κατεύθυνση να καεί, όμως οι πηγές λένε πως όντως κουβεντιάστηκε και τέθηκε στο τραπέζι αν και το σχέδιο δεν δρομολογήθηκε τουλάχιστον τώρα. Οι πληροφορίες εξάλλου λένε και για κλειστή σύσκεψη και του πυρήνα της τάσης των 53 το Σάββατο όπου απασχόλησε και αυτό το θέμα αλλά χωρίς εκπόνηση κειμένου ή άλλης διαρροής αφού η τάση κινείται προσεκτικά σε αυτή τη φάση και παρά επιμέρους γκρίνιες για τους όρους που το κόμμα διευρύνεται. Η ζυγαριά που μπήκε πάντως στο επίσημο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι προσεκτική. Και τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν εκατέρωθεν πειστικά. Μια μομφή σε συνδυασμό με το μαζικό κίνημα στον δρόμο που την Πέμπτη επιστρέφει με απεργίες και κινητοποιήσεις ήταν η μία άποψη που φέρεται να ειπώθηκε.

Τα σωματεία

Εδώ προσθέστε πως δεν περνάει απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου πως στον δρόμο αύριο θα υπάρξει επανεμφάνιση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σε μια φάση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει δυνάμεις στα σωματεία που κατά βάσιν όμως ακόμη πασοκοκρατούνται. Η άλλη άποψη πάντως που φαίνεται να υπερισχύει εντός κλειστού συριζαϊκού επιτελείου είναι πως ο Κωστής Χατζηδάκης δεν κρίνεται ως αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση και πως το εργασιακό νομοσχέδιο δεν περνάει εν κρυπτώ όπως ο πτωχευτικός κώδικας που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο η αιτία της μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο δρόμος όμως και η μαζική – όσο γίνεται – κινηματική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε ως επιτακτική. Ετσι και αύριο, όπως όλα δείχνουν, επιλέχθηκε το αγωνιστικό σκέλος αντιπολίτευσης ενώ θεωρείται δεδομένη και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο απεργιακό μπλοκ. Εξάλλου όπως ο ίδιος θέλει να δείξει στη Βουλή, κατά του νομοσχεδίου διαμορφώνεται ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ που ως πλειοψηφούσα δύναμη στην αντιπολίτευση θα το καρπώνεται σε μια προοπτική χρόνου.

Με την ΑΔΕΔΥ. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να πάει πίσω από δυνάμεις όπως η ΑΔΕΔΥ ή το ΕΚΑ. Χθες μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είδε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «όλα αυτά αφορούν κάθε πολίτη, είτε εργαζόμενο στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα», διότι όπως είπε «οι εργασιακές σχέσεις και η προστασία της εργασίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά στενά τους εργαζόμενους». «Είναι θέμα για το τι κοινωνία θέλουμε, τι δημοκρατία θέλουμε και υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων» συμπλήρωσε στη συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές. Εδώ μάλιστα επανέλαβε τα περί  «προοδευτικής κυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο» που θα καταργήσει όλες τις αλλαγές. Σε μια σταθερή πορεία ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει το επιχείρημα αυτό και εμμέσως αφήνει ανοιχτό σταθερά το ενδεχόμενο καλέσματος συμπόρευσης με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια ενδεχόμενη εκλογική μάχη.